Politika

ŽELJKO JOVANOVIĆ

Predsjednica nije govorila istinu o svom odnosu s Mamićem

Hoće li se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ponovo naći pod povećalom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa? Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Sabora SDP-ov Željko Jovanović smatra da bi trebala. Razlog predsjedničina potvrda za Novu TV da joj je Zdravko Mamić organizirao razne večere, no ne i rođendan 2015. koji je proslavila s obitelji u Bruxellesu.

Željko Jovanović   FOTO: Boris Kovacev / CROPIX
Piše: Media Servis

 ‘‘Mislim da ta priroda odnosa između Mamića i Grabar Kitarović je sigurno nešto što traži odgovore. Jedan od glavnih problema u cijeloj toj priči je što predsjednica nije govorila istinu. A dodatno je iritantno za javnost što je napadala Daliju Orešković poput malog djeteta, tvrdeći da ona ima nešto protiv nje. A mislim da je jasno da predsjednica države mora poznavati Zakon o sprečavanju sukobu interesa. I bez obzira koliko to nekad izgledalo sitno, rođendanska proslava, iznos do 500 kuna, ona mora govoriti istinu. Ona to nije činila i to je po meni najveći problem‘‘, upozorava Jovanović.Jasno je također i da je Povjerenstvo nezakonito bilo uskraćeno od strane MUP-a za podatke oko druženja predsjednice Republike i Mamića, dodaje Jovanović.

‘‘Dakle, u MUP-u izgleda također ne znaju zakon. Neka se onda savjetuju s Uredom za Vijeće za nacionalnu sigurnost da im objasne na koji način moraju postupati kada netko od njih zatraži podatke sukladno Zakonu o pravu pristupa informacijama‘‘, napominje SDP-ov šef Antikorupcijskog vijeća.Jovanović na kraju zabrinuto rezimira. Ono što nije dobro da predsjednica smatra da nije dužna poštivati Zakon o sprečavanju sukoba interesa, da nije dužna davati podatke, a onda kada ti podaci postanu vjerodostojni, pokazuje se da nije govorila istinu.

  ‘‘Dakle, predsjednica Republike već mjesecima ne govori istinu o svom odnosu sa Zdravkom Mamićem i zbog toga je to nešto što je za krajnju osudu. Zato smatram da Povjerenstvo mora ponovo razmotriti taj predmet i time poslati poruku. I predsjednici i svim dužnosnicima da ako već ne znaju pročitaju još jednom Zakon o sprečavanju sukoba interesa i ponašaju se u skladu s njime. Jer je zaista tragično u kojoj mjeri su političari na dnu povjerenja građana Hrvatske, čime se gubi vjera u institucije. A onda to znači i slom jedne demokratske države kao što smo mi‘‘, zaključuje Jovanović.