EU

VELIKI USPJEH SDP-OVCA

Europski otočani nominirali Piculu za najboljeg europarlamentarca za regionalni razvoj

Europska federacija malih otoka odlučila je kandidirati za nagradu za najboljeg europarlamentaraca u kategoriji regionalnog razvoja hrvatskog zastupnika Tonina Piculu smatrajući da je u trenutnom sazivu Europskog parlamenta najviše napravio za europske otoke, priopćio je u nedjelju Piculin ured.

Tonino Picula   FOTO:Facebook
Piše: Hina

U internom izjašnjavanju, članovi federacije su između pet finalista Alyn Smith iz Škotske, Matta Carthya iz Irske, Maria Spyrakisa iz Grčke, Iskra Mihaylova iz Bugarske, odabrali Piculu sa 76 posto glasova kao zastupnika EP-a koji je u osmom sazivu najviše napravio za europske otoke jer je pokrenuo važne promjene u pristupu EU prema otocima te je bio pokretačka snaga u osiguravanju financijskih instrumenata za otoke, navodi se u priopćenju.

ESIN je zato zastupnika Piculu nominirao za nagradu za najboljeg europarlamentarca u kategoriji regionalnog razvoja koju dodjeljuje časopis „The Parliament Magazine“ s ciljem odavanja priznanja zastupnicima koji su svojim parlamentarnim aktivnostima bitno pridonijeli zakonodavnoj, nadzornoj ili proračunskoj ulozi Europskog parlamenta.

U objašnjenju izbora i nominacije, članovi Federacije istaknuli su da je Picula istinski zastupnik interesa otočana te zaključili da se „radi o čovjeku koji je napravio mnogo za sve (europske), ne samo za svoje hrvatske otoke [te] ga ESIN ponosno nominira kao izvanrednog pobornika razvoja otočnih regija“.

Europska federacija malih otoka (ESIN) predstavlja 360.000 otočana s 1640 malih europskih otoka i djeluje na lokalnoj i europskoj razini s ciljem razvoja otočnih politika i zastupanja interesa otočana.

„Ovo priznanje ESIN-a dolazi nakon prošlotjedne Greening Island nagrade našem Water Saving projektu i doživljavam ga kao još jednu potvrdu kvalitete svega što nastojimo postići za otoke“, izjavio je Picula povodom nominacije.

Picula je potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja Europskog parlamenta. Jedan je od autora Rezolucije o posebnoj situaciji otoka, supodnositelj je amandmana vrijednog 2 milijuna eura za otočne projekte obnovljive energije. Inicijator je i projekta Water Saving Challenge, u koji su uključeni Vis i Lastovo, a koji je početkom studenog 2017. nagrađen Greening Island nagradom u kategoriji održivog upravljanja vodom.