Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Predsjednica konačno progledala, Osijek pobjegao u 80-te, a Todorić se pravi Englez

I dogodilo se proteklog tjedna. Todorić je uhićen, ali odmah i pušten. Za mnoge očekivano jer, čim je stigao u London Todorić je agažirao najboljeg odvjetnika za izručenja. I tako nam se veseli Todorić u utorak svima iz Londona smijao u lice, a kada malo bolje razmislimo - zašto i ne bi.

Ivica Todorić   FOTO:STV
Piše: Antonija Tomasović / STV

Jer, nije on taj koji je trebao odraditi posao države. Kada je krenula cijela priča oko Agrokora, Todorić je bio tu, a osim toga sve se dobro znalo prije nego što je cijela priča puštena u javnost.

I tako je Hrvatska dobila još jednog anti junaka, još jednom se pokazalo da su neki iznad zakona, a jedino što se dogodilo je opet samo demagogija. Puste priče tko je kriv i zašto? Tko je što znao, tko je kome što omogućio? No, od toga sada nikakve koristi, a ono što nas očekuje je još jedna pravosudna trakavica neizvjesnog ishoda, kao i još neizvjesnija budućnost brojnih hrvatskih tvrtaka koje su bile u vlasništvu Ivice Todorića, podsjećamo sada stanovnika Londona. A zašto se sve to dogodilo odgovor već pjevaju ptice na grani - pravna država nije odradila svoj posao.

Proteklog tjedna probudila se i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te konačno ukazala da je nešto trulo u državi Hrvatskoj. Uz ostalo, kazala je kako predugo stojimo i kako nas drugi prestižu ili nam sve više odmiču. Istaknula je kako se nije puno napravilo posljednjih godina te kako je sve ostalo na obećanjima. Ali ni tu nije stala pa je tako kazala kako je Slavonija posebno ugrožena iseljavanjem i umiranjem, te kako je u Hrvatskoj izvanredno stanje i traže se izvanredne mjere.

Eto, čini se bar je predsjednica konačno povjerovala narodu koji tvrdi - nije dobro, al oni gore slabo ga čuju. Ali predsjednica je progledala, predsjednica ih je čula. Predsjednica je kazala - izvanredno je stanje. I to je to, što će učiniti? Vjerojatno ništa, ali će sigurno dobiti koji postotak na redovitom ocjenjivanju popularnosti Crobarometra. Vrati će joj tako puk što ga je čula.

Osijek je i proteklog tjedna živio u osamdesetima i to punim plućima. Naime, vjerojatno svi koji žive u ovom gradu već znaju da je na društvenoj mreži Facebook pokrenuta grupa Osijek osamdesetih i u svega nekoliko dana prikupila 20-tak tisuća članova No, ni to ne bi bilo nimalo čudno, ali ovdje su gotovo svi aktivni, pa kako ste u grupi gotovo da ne možete pratiti ništa drugo već samo objave iz nje. Ovdje su stare fotografije grada, ljudi, igračaka, svih onih uspomena koji su nekada prepoznatljivim činili grad na Dravi.

Zahvaljujući grupi oživljeno je i nekada omiljeno okupljalište Osječana Korzo, na kojem su se nekada okupljale brojne generacije Osječana od 60, 70, 80 godina... odnosno sve do Domovinskog rata.. a čijem smo vihoru ostali i bez omiljenog okupljališta.

Okupili su se oni koji su se kao mladići i djevojke ovdje možda po prvi puta vidjeli, poljubili, rastali..... a sastanke na korzu planiraju nastaviti i dalje.

Na stranici se sve češće mogu pročitati ideje kako poboljšati stanje u gradu, koje složili su se mnogi nije baš dobro, jer Osječani se sve manje smiju.

A i svjesni su svi, ne samo oni u grupi već i svi drugi kako je ovaj grad ostao bez mnogo toga. Ne mislimo samo na one prepoznatljive simbole kao što su kavana Central, IPK, Korzo, brojne prodavaonice u središtu grada, brojne tvornice da i ne spominjemo.

Više manje nestalo je i ono predivno zelenilo grada zahvaljujući kojima smo godinama dobivali i zelenu vrpcu kao nagradu za najzeleniji grad...

I stoga ova nostalgija ne treba ni malo čuditi, ali treba itekako zabrinuti jer potpuno je jasna psihologija da se ljudi vraćaju u prošlost, kada im sadašnjost nije tako sjajna i kada ne vide ni približno jasnu i bolju budućnost.