Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Dok se svi oni nadmeću tko će više zauzeti mjesto fatalnog strijelca, zemlja sve više zaostaje

Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista održala vrlo oštar govor pun kritika u kojem je, među ostalim, rekla kako slika Hrvatske nikome ne daje razloga za zadovoljstvo, nego na suprotni - nemir i tjeskobu, svoj komentar dao je profesor Nedeljko Bosanac. "Tako javno izrečena oštra kritika u porukama predsjednice ne može napraviti veću političku štetu Izvršnoj vlasti ali može dovesti predsjednicu na političku pozornicu na koju bi moglo doletjeti nekoliko "trulih rajčica" i po koje "pokvareno jaje"", navodi među ostalim.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović   FOTO:Matija Djanjesic / CROPIX
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Osvrt prof. Bosanca prenosimo u cijelosti:

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iz Opatije je, gdje je boravila na savjetovanju društva Hrvatskih ekonomista, žestoko kritizirala ekonomijsku politiku zemlje. Čak je javno izgovorila: "Najoštriji govor do sad. Priznala je da smo najgori i da u zemlji ništa ne valja".( n.a.; ?!)

E, sad', da smo najgori, ne bih "stavio ruku u vrelo ulje". Ali da bismo mogli biti vrlo "loši momci", to svakako. 

Gledajte, kada gđa predsjednica izrekne ono što su njoj napisali, tada treba posve snažno držati u ruci jake dokaze o činjeničnom stanju. Da je situacija u hrvatskom društvu i državi potpuno izmakla kontroli nije oblikovano samo radom g. premijera, nego i njegovih ministara ali i oporbe koja sebe doživljava kao "bekove" u nogometu što "klizećim startom" ruše bilo kakav pristup u "kazneni prostor", pa čak i onaj koji bi mogao rezultat pomaknuti na bolje. Da, svi su ušli u "kazneni prostor" ali bez vidljive realizacije, samo eskiviranje i retoričko ignoriranje, čak, i vrijeđanje oporbenih perjanica od strane premijera, u smislu njihovog oskudnog intelekta. Ma tko se usudio bilo što prigovoriti, retorički dobro "nabrijanom" premijeru, odmah je razoružan izravnim pitanjem: "Jeste li vi sigurni u ono što govorite ili znate li vi to i to i drugo".

Međutim, eto gđe predsjednice u Opatiji, na skupu ekonomista koji već nekoliko desetljeća + 7 godina lamentiraju ekonomijsku politiku zemlje čineći štetu ekonomijskoj znanosti jer prihvaćaju sve što izgovori politička elita što se autoritativno hvali učinjenim, a ne znanstveno potvrđenim. 

Međutim, samo nekoliko sati prije afirmativnog izlaganja g. ministra financija i gđe potpredsjednice Vlade, gđa predsjednica je u Opatiji bacila u "političku vodu", htjela to Vlada prihvatiti ili ne, teški politički uteg okačen na nogu g. premijera. Njega i njegove ministre, taj u vodu bačeni "politički uteg", otvara predsjednici široke mogućnosti ponovnog natjecanja za čelno mjesto u državi. 

Predsjednici široki prostor za novi mandat, a g. Premijeru nova posrtanja. Da, posrtanja.

Gledajte, nakon ovako izgovorene kritike na skupu ekonomista u Opatiji, držim g. premijeru ne ostaje ništa drugo do cjelodnevnog sjedenja u Saboru iz kojega on na kritiku gđe predsjednice odgovara da je :" u Saboru, a ne u Opatiji, pa ne može znati što je >ona< tamo izgovorila".

Pa, da javnosti bude jasnije, nije jasno je li se predsjednica obratila biračima ili Vladi ?

Predsjednica je svoju kritiku uputila g. premijeru, riječima :"Hrvatska ima jednu od najlošijih stopa omjera izvoza u odnosu na BDP u srednjoj Europi. Gledamo li izvoz roba, bez usluga - taj je omjer još gori. Dok smo bili nekada razvijeniji pa izjednačeni danas smo 85 posto razvijenosti srednje i istočne Europe. Stopa porasta produktivnosti zaposlenosti i BDP-a od 2013. do 2016. u Hrvatskoj među najnižima su u EU. Imamo jedu od najnižih stopa aktivnosti radne snage. Udio ljudi s rizikom od siromaštva među najvišima je u EU".

Snažnu kritiku Vladi predsjednica je posebno naglasila kroz politiku prema mladima. Posebno je naglasila:" Kakvu perspektivu imaju mladi kad s najvišom prosječnom dobi u EU napuštaju roditeljski dom. Hrvatska ima skoro najniža socijalna davanja za mlade u EU. Još više zabrinjava što u tim davanjima nema davanja za obrazovanje već se zadržavamo na davanjima za nezaposlenost i invalidnost. Među najslabijima smo u testovima iz matematike u EU. Dok drugi napreduju mi stojimo na začelju. Ostajemo nekonkurentni u području ljudskih resursa”.

Dobro, sjetim se u trenu bajki H. C. Andersena. Nije li gđa predsjednica prekrila vlast plaštom kralja jer je takva kritika Vladi, zapravo uzvik: « Kralj je gol !». Tako javno izrečena oštra kritika u porukama predsjednice ne može napraviti veću političku štetu Izvršnoj vlasti ali može dovesti predsjednicu na političku pozornicu na koju bi moglo doletjeti nekoliko "trulih rajčica" i po koje "pokvareno jaje". Već se može vidjeti "rajčica" koju je dobacio premijer izjavljujući da nije još "čuo što ona želi ? ". Međutim, nije bitno "što ona želi"? Bitno je da su njene poruke Vladi shvaćene kao "kralj je gol". Možda je još važnije što je predsjednica u Opatiji poentirala, čak i naspram oporbenjaka u Saboru što su poput "zečeva spustili uši na leđa" i bez snažnog bunta, imanentnog parlamentima suvremenih zemalja, primaju "jezikovu juhu" od premijera. Jedno je sigurno, s takvim njihovim disonantnim tonovima svi oni su vidno izgubili svoj kredibilitet ali i povjerenje građana.

Dok se svi oni nadmeću tko će više zauzeti mjesto fatalnog strijelca, zemlja sve više zaostaje, mladi masovno odlaze, zemlja je opljačkana, perspektiva u zemlji je otužna i sl., u Nemačkoj i dalje raste potreba za novom radnom snagom.

Tako npr. u trećem kvartalu ove godine otvoreno je čak 1.097.600 radnih mesta, što je za 175.000 više nego u istom razdoblju prošle godine. Op. cit. : "U usporedbi s 2016. godinom posebno je povećana potražnja za radnicima u prerađivačkom sektoru, prometu i logistici", rekao je Aleksandar Kubis iz Instituta za istraživanje rada (IAB).I dalje, "nedostaju radnici u sektoru usluga, građevine i trgovine. Najveća potražnja je u manjim kompanijama i fabrikama, sa najviše 50 zaposlenih, a zatim slijede srednje velike tvrtke". 

Istodobno, njemački stručnjaci procjenjuju da veliku potražnju za stručnom radnom snagom neće moći pokriti pojačano useljavanje iz zemalja Europske unije, kao što je to bio slučaj proteklih godina, već će se njemačko tržište rada morati otvoriti i za stručnjake iz cijelog svijeta.

Eto, vide li ti naši iz Izvršne vlasti što se događa u EU, pa da konačno zamjene ulogu strijelca modelom rekonstitucije hrvatskog društva i države. In spe!

Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu