Politika

SUKOBI I UVREDE OBILJEŽILE AKTUALNI SAT

Plenković o oporbi: ‘Nisu na razini političke odgovornosti na kojoj bi trebali biti‘

Premijer Plenković u izjavi medijima osvrnuo se na aktualni sat. Tvrdi da su pokušali dati relevantne odgovore na ono što zastupnike zanima. Osvrnuo se na lex Agrokor i oporbu za koju tvrdi da se pogubila i da je rastresena. Vlada je spriječila krah koncerna, kaže.

Andrej Plenković   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

"Odgovorna politika koju provodi Vlada i u javnoj komunikaciji i prije eskalacije krize i za vrijeme i strogo pazeći na odvojenost izvršne i pravosudne vlasti je bitno različita od ovoga što čujemo od čelnika oporbe, koji po mom dubokom uvjerenju nisu na razini političke odgovornosti na kojoj bi trebali biti s obzirom na okolnosti u kojima se zemlja našla. I na činjenicu da njihovi nastupi i inicijative doslovno pridonose imidžu zemlje gledano iz vanjskog kuta iz međunarodnog aspekta na jedan negativan način", tvrdi Plenković. Plenković je upitan za žestoke kritike koje je uputila predsjednica iz Opatije. Nisam upoznat sa sadržajem njenog govora, rekao je i pobrojio podatke poput rasta BDP-a i turističke sezone, dijalog i sporazum sa sindikatima, izlaska iz procedure prekomjernog deficita.

"Meni se čini kad se sve to skupa stavi na skup da u proteklih 12 mjeseci, uz promjenu društvene klime koja je bila bitno polarizirana na jedan drugi način i za vrijeme mandata predsjednice u prethodnom sazivu Hrvatskog sabora i jedne druge Vlade da Hrvatska nije ista zemlja kao tada. Mi se trudimo. Učinit ćemo sve što možemo", kazao je premijer. Naša politika bit će odlučna na crti programa reformi, rekao je. Je li predsjednica odgovorna za raniju klimu?

"Protumačite kako želite. Ja vam govorim za ono što mi radimo i način na koji radimo. Imam dojam čak i ovdje danas u Saboru da nisu svi razumjeli dubinu, korjenitost i dalekosežnost promjena koje unosimo u hrvatski politički sustav u razini dijaloga, otvorenost prema reformama, u želju da ova zemlja nakon mandata ove Vlade bude bolja nego 2016.", odgovorio je premijer. S predsjednicom razgovaramo redovito, kaže premijer koji ponavlja da nije čuo što je Grabar Kitarović rekla. Je li šefica države u kampanji i hoće li biti HDZ-ov kandidat?

"Ona mora prvo sama artikulirati svoje želje", rekao je Plenković, a na upit je li ih već artikulirala prema njemu, kaže: 'Ja ih nisam čuo'. Upitan je za slučaj u ministarstvu Gabrijele Žalac i dodjeli posla od 10 milijuna kuna ministričinom poznaniku.

"Što se mene tiče ja sam to danas vidio u medijima. Koliko je meni poznato ako je Državna komisija za javnu nabavu donijela odluku dakle nikome ništa nije isplaćeno. Pojedini pregovarački procesi nekad idu na otvoreni poziv, a nekad direktno kroz pregovore ovisno tko što nudi. Treba detaljnije vidjeti o čemu se radi. Vjerujem da će se Ministarstvo i ministrica očitovati", istaknuo je Plenković. Je li iznenađen odlukom londoskog suda o ročištu koje je za Ivicu Todorića zakazano za travanj 2018., Plenković odgovora:

"Ja sam već rekao jučer na DORH-u je, on je taj koji upućuje Europski uhidbeni nalog prema odgovarajućim tijelima UK da traži pojašnjenje za ovakvu odluku", rekao je premijer.