Kino & Film

PREMIJERA U OSJEČKOM KINU URANIA

Stravični zločini u Lovasu 1991. godine ovjekovječeni u dokumentarnom filmu ''Krvava berba grožđa''

Tijekom Domovinskog rata i okupacije mještani Lovasa pretrpjeli su stravična događanja i zvjerske zločine velikosrpskog agresora. Sve što se tijekom te 1991. godine događalo u Lovasu ovjekovječio je dokumentarni film "Krvava berba grožđa" redatelja Silvija Mirošničenka, a koji je premijerno prikazan u osječkom kinu Urania.

Stravični zločini u Lovasu 1991. godine ovjekovječeni u dokumentarnom filmu ''Krvava berba grožđa''   FOTO:STV
Piše: Dino Perković / STV

10. listopada 1991. godine Lovas je pao u ruke srbočetničkog agresora, a tada počinje golgota svog nesrpskog stanovništva tog mjesta. Zlostavljanja, batinjanja, silovanja, mučenja, prisilni rad i ubijanja postala su dio svakodnevice mještana Lovasa, kao i bijele trake na rukama Hrvata, tjeranje ljudi u minska polja i bacanje žrtava u masovne grobnice. 

O svemu ovome svjedoče očevici i žrtve zločina, kao i autentične arhivske snimke u filmu redatelja Silvija Mirošničenka "Krvava berba grožđa". 

Film je snimljen u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Udruge za audiovizualno stvaralaštvo "Artizana" iz Zagreba. 

Nakon Zagreba i Lovasa osječku premijeru dokumentarni film "Krvava berba grožđa" doživio je u kinu Urania, a film je prikazan i u Vukovaru u rodnoj kući Lavoslava Ružičke.