Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Tražimo mrtve, čekamo gripu i nagrađujemo uhljebe

Predstavljen nam je krajem tjedna prijedlog novog proračuna. Ono što se, uz ostalo, moglo čuti je kako će više novca otići u zdravstvo, što se zasigurno mnogima i svidjelo, a manje ono kako će se povećati plaće državnih i javnih službenika. Uz to ministar financija Marić kazao je i kako će njihova prava biti zaštićena potpisivanjem kolektivnih ugovora.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Antonija Tomasović / STV

Na mirovinu od 9300 kuna povećanje od 500 kuna

Povećat će se i mirovine, pa će tako, kako je kazao ministar Marić, upravo dva najveća povećanja sljedeće godine biti za mirovine i plaće državnih i javnih službenika, ukupne vrijednosti preko dvije milijarde kuna.

I uzalud što se godinama priča kako javna uprava troši najviše novca, i to više manje bespotrebno. Upravo njih većina ljudi nazivaju uhljebima, jer javna je tajna da, čast izuzetcima, mnogi od njih malo rade, a primaju pristojnu plaću. Uz to, dobro je poznato da se i izmišljaju radna mjesta i funkcije kako bi se zaposlili oni koji moraju, odnosno oni s pravom članskom iskaznicom ili vezom.

Pa čak i da je sve to laž, i da svi oni dobro rade svoj posao, teško ovakvo što može opstati. Naime, imamo ogroman državni aparat koji ćemo sada plaćati još i više, a istovremeno pune autobuse onih koji su bolje sutra odlučili potražiti negdje dalje. Većinom se radi o ljudima koji nisu imali člansku iskaznicu, pa su se za zaposlenje morali pobrinuti sami.

Primjerice, već je dobro poznato da, želite li u Osijeku naći dobrog majstora, to je gotovo nemoguće. Onih malo koji su ostali uglavnom sliježu ramenima, govoreći da su nekada na raspolaganju za povremene poslove imali i 5-6 ljudi, a sada uglavnom rade sami te kako će i oni, ako se ubrzo nešto ne promijeniti, morati otići. Jer ondje, kako kažu, za 6 mjeseci zarade ono za što im ovdje treba minimalno dvije godine.

Uz plaće držanih i javnih službenika porasti će, kao što smo kazali i mirovine, ali teško da se tome mogu radovati oni koji i onako jedva krpaju kraj s krajem. Jer, prema izračunima, kako sada stvari stoje, oni s primjerice mirovinama od jedva 2 tisuće kuna, a kakvih je u ovoj Lijepoj našoj i najviše, dobit će povećanje od 40-50 kuna, dok će oni s povlaštenim saborskim mirovinama dobiti i 500-tinjak kuna.

Samo napomena, do sada se godišnje na mirovine saborskih zastupnika trošilo 190 milijuna kuna, jer bivši saborski zastupnici i suci imaju mirovinu od 9300 kuna.

I tako se ništa u ovoj Lijepoj našoj nije promijenilo ni ovim novim proračunom. Pa će i dalje oni koji imaju imati još i više, a oni koji nemaju valjda trebaju biti zadovoljni s mrvicama s državnog stola. 

Još tragamo za 1952 nestale osobe

Obilježili smo proteklog tjedna u miru i dostojanstveno blagdan Svih svetih i Dušni dan.

Posjetili smo grobove svojih najmilijih, ali se mnogi sjetili i onih čije grobove ne možemo posjetiti jer oni nemaju posljednje počivalište, još uvijek se vode kao nestali.

Njima palimo svijeće i polažemo cvijeće uglavnom na spomen obilježja i tako ih kidamo od zaborava, ali još uvijek previše godina nakon što su stradali čujemo uvijek onu istu rečenicu: za njihovu smrt nitko nije odgovarao.

Inače Hrvatska još uvijek, 26 godina nakon rata, traga za posmrtnim ostacima 1952 nestale osobe. Od Srbije još uvijek nema nikakve koristi jer informacije još uvijek ne daju, a prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja trenutačno se obavljaju iskapanja na dvadesetak različitih lokacija diljem Hrvatske, a najviše ih je oko Vukovara. Kopa se i pretražuje metar po metar jer lokacije s mrtvima se ne znaju.  

Gripa na vratima - cijepiti se ili ne?

Proteklog tjedna započelo je i cijepljenje protiv gripe. No, kao i nekoliko prethodnih i ove je godine cjepiva manje jer interes građana za cijepljenje opada.

Ipak, u Zavodu za javno zdravstvo ne vide razlog za strah od cijepljenja jer je kako kažu, to jedini učinkoviti način prevencije protiv gripe. Kako objašnjava prof. dr. sc. Karlo Kožul, Voditelj Službe za epidemiologiju ZZJZ, to je isto kao da pitate trebate li se u automobilu vezati ili ne.

Ako se vežete vrlo vjerojatno je da ćete dobiti samo masnicu, a ako ne možete polomiti i vratnu kralježnicu.

No, mnogo je onih koji ovaj savjet i neće poslušati jer u Hrvatskoj su sve glasniji oni koji se budne protiv cjepiva i to ne samo onog protiv gripe već i ostalih i to posebice onih koji se daju djeci.

Najgore od svega je što običan građanin na kraju ne može znati što učiniti, jer dok dio liječnika tvrdi kako cjepiva svakako treba uzimati jer će nam se u protivnog dogoditi epidemije opasnih bolesti na koje smo već zaboravili, drugi tvrde da nam upravo djeca obolijevaju od nuspojava tih cjepiva.

I tako se u ovoj zemlji ni struka ne može dogovoriti, pa građanima ne ostaje drugo nego izabrati jednu od opcija u nadi da su izabrali onu manje lošu.