Društvo

VAKULA JE REK'O...

Stigla vremenska prognoza za jesen i zimu. Evo kada će padati snijeg...

DHMZ je na svojim web stranicama objavio dugoročnu prognozu za razdoblje od studenog 2017. do siječnja 2018. godina.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu

Prema toj prognozi, u sljedeća se tri mjeseca u cjelini predviđa malo toplije nego što je uobičajeno ili uobičajeno hladno. 

PROSINAC HLADNIJI, STUDENI I SIJEČANJ TOPLIJI?

Pri tom je u studenom moguće malo toplije od prosjeka u većem dijelu zemlje, a pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature izgledno je i u siječnju. S druge strane, u prosincu je u nekim područjima povećana vjerojatnost za malo hladnije nego što je uobičajeno.

Što se tiče oborine, kažu u DHMZ-u, u sljedeća će tri mjeseca vjerojatno ukupna količina biti oko prosjeka ili manja od njega u većini krajeva. Pritom je vjerojatnost za suše nego što je uobičajeno malo povećana u studenom, i to osobito na jugu, te u prosincu na zapadu zemlje. U siječnju je umjerena vjerojatnost za količinu oborine oko klimatološkog mjesečnog srednjaka pa i malo veću.

Iako se očekuje u prosjeku uobičajeno hladno ili malo toplije nego što je uobičajeno s prosječnom ili malo manjom količinom oborine, moguća su i toplija razdoblja sa stabilnim i suhim vremenom, odnosno prodori hladnijeg zraka koji osim hladnoće mogu donijeti i snijeg u unutrašnjosti, ponajprije u prosincu i siječnju

A ponegdje, kao što je bilo u rujnu i listopadu, u dijelu sezone nije isključena obilnija oborina u kraćem vremenskom razdoblju.

Izvor: DHMZ