Politika

SMJERNICE, TORŠKOVI I KORISTI

Vlada i HNB o Strategiji uvođenja eura u Hrvatskoj

Strategija uvođenja Eura u Hrvatskoj“, naziv je konferencije koja će biti održana u Zagrebu. Organizatori su Vlada i Hrvatska narodna banka.

Andrej Plenković   FOTO:Bruno Konjevic / CROPIX
Piše: Media Servis

Premijer Plenković govorit će o strateškim smjernicama, koristima i troškovima, a o koristima i troškovima govorit će i guverner Vujčić. Premijer je nedavno rekao da bi bio zadovoljan da se euro uvede do 2023. Prije toga treba ispuniti stroge kritierije, a Plenković tvrdi da smo na dobrom putu.

"Brojne analiza i komparativna iskustva pokazuju da građani i poduzeća mogu očekivati pozitivne učinke od uvođenja eura. Glavna korist odnosila bi se na uklanjanje valutnog rizika kojemu su izloženi svi s kreditima vezanima uz eura, a prihode ostvaraju u domaćoj valuti više neće biti ranjiva na deprecijaciju tečaja. Drugo, korist bi trebala proizići iz smanjenja kamatnih stopa", rekao je premijer.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić govorit će o koristima i troškovima uvođenja eura u Hrvatskoj, o aktivnostima do uvođenja eura i ekonomskoj politici nakon uvođenja eura govorit će potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, a faze tog postupka predstavit će ministar financija Zdravko Marić.

Panel-rasprava u drugom dijelu konferencije trebala bi, između ostalog, dati odgovore na pitanja o tome hoće li uvođenjem eura napokon za građane nestati problemi proizišli iz valutne klauzule u kreditima te je li opravdana bojazan da pridruživanje europodručju automatski znači i više cijene. Ugledni predstavnici akademske zajednice, poduzeća, banaka, udruženja i udruga te nositelji novčane i ekonomske politike u Hrvatskoj ponudit će također odgovore na pitanja o tome što građani, nakon pridruživanja europodručju, mogu očekivati i glede kretanja kamatnih stopa. Panelisti će raspravljati i o mogućnostima povećavanja konkurentnosti poduzeća nakon uvođenja eura; hoće li tvrtkama naštetiti potpuno fiksiranje deviznog tečaja te kakav će biti učinak uvođenja eura na poslovanje banaka.