Svijet

REAGIRAO I KREMLJ

Novi prijepori oko poruke SAD-a Srbiji da ne sjedi na "dvije stolice"

Izjava visokog američkog dužnosnika Hoyta Briana Yeea u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU ne mogu “sjediti na dvije stolice” već treći dan izaziva veliku pozornost beogradskih medija, a u međuvremenu se oglasilo i rusko ministarstvo vanjskih poslova porukom kako se Amerika ne bi trebala miješati u suradnju Srbije i Rusije.

Aleksandar Vučić   FOTO:Vlado Kos / CROPIX
Piše: HINA

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Hoyt Brian Yee izjavio je u ponedjeljak da “zemlje koje žele ući u EU moraju jasno pokazati tu odluku”.

“Ne možete sjediti na dve stolice, naročito ako su tako daleko”, poručio je Yee tijekom Srpskog ekonomskog summita u Beogradu

Yee je također sugerirao da Srbija ne bi trebala dati diplomatski status dužnosnicima rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

Uslijedila je promptna ocjena srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina kako je ta poruka “do sada najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak” na Srbiju i njezino pravo da samostalno odlučuje te da to “nije izjava čovjeka koji poštuje Srbiju”.

Vulin je pisanom izjavom medijima reagirao uoči već ranije zakazanog susreta predsjednika Aleksandra Vučića i Hoyta Briana Yeea, ali je poslije tog sastanka dvojice dužnosnika izostalo očitovanje i konkretna poruka srbijanskog šefa države.

“Vučić je pažljivo saslušao američkog predstavnika i na veoma izravan način odgovorio na njegove primjedbe…. Sadržaj odgovora predsjednik Vučić priopćit će idućih dana”, navodi se u sinoćnjem priopćenju iz Vučićeva ureda koje je kasnilo nekoliko sati nakon popodnevnog sastanka dvojice dužnosnika.

U međuvremenu su stigle i reakcije iz Kremlja, a poruka ruskog ministarstva vanjskih poslova je da se SAD ne bi trebale miješati u rusko-srpske odnose.

„Podsjećamo da SAD nije članica EU i vjerojatno zbog toga ne zna da mnoge članice EU u velikom obujmu surađuju s Rusijom na obostrano korisnoj osnovi. Nitko ne bi trebao ometati Srbiju da se pridržava istih pristupa, polazeći od svojih nacionalnih interesa“, prenio je ruski portal Sputnjik u Srbiji poruku ruskog ministarstva vanjskih poslova.

U prijepore se danas uključio i američki veleposlanik u Srbiji Kyle Scott ocijenivši da je sastanak Yee-Vučić bio “otvoren i pozitivan” te da izjavom o "dvije stolice” američki dužnosnik nije pretjerao, s obzirom da se ne isključuju dobri odnosi s Rusijom, ali i poručuje da Beograd stopostotno mora biti posvećen EU.

“Srbija može imati dobre odnose s Rusijom, ali zemlja koja želi postati članicom EU treba tom cilju biti posvećena i to pokazati”, naglasio je Scott u razgovoru s novinarima u Gospodarskoj komori Srbije.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Hoyt Brian Yee danas boravi na Kosovu, a beogradski mediji prenose njegovu poruku iz Prištine da će “SAD nastaviti svestrano podržavati Kosovo” te da je ”europska perspektiva Kosova i cijele regije prioritet SAD”.

 

(Hina)