Svijet

SLUŽBENI POSJET

Predsjednica se sastaje s Vladimirom Putinom

U jeku uhićenja vezanih uz slučaj Agrokora predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u službenom je posjetu Rusiji, itekako zainteresiranoj za ovaj slučaj.Sastat će se danas s ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Na rusko - hrvatskom gospodarskom forumu očekuje se čak 500 sudionika.

Kolinda G.K.   FOTO: Matija Djanjesic / CROPIX
Piše: Media Servis

Predsjednica će se s domaćinom Vladimirom Putinom sastati u Sočiju, gdje će potpisati 6 dokumenata. Nakon sastanaka, predsjednica odlazi u Moskvu gdje će joj biti upriličen svečani doček. Ovim, prvim službenim posjetom Rusiji nakon 2009. godine želi se dati novi zamah u odnosima Moskve i Zagreba koji su godinama bili na niskim razinama. Na dnevnom su redu bilateralna pitanja, stabilnost jugoistočne Europe. Očekuje se da će se otvoriti i slučaj Agrokora, osobito nakon što je ruski Sberbank najavio da će od Hrvatske tražiti vraćanje dugova jer je, kažu, država nacionalizirala koncern. Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da odnos s Agrokorom nije toliki uteg jer se radi o komercijalnim bankama, a Rusija ima interesa osim banaka.

"Kompanije, osobito ove koje se bave naftom i plinom, su prisutne na hrvatskom tržištu. Tu je i pitanje Jadranskog naftovoda, koji spaja jadransku obalu s rafinerijama u Srbiji i BiH u vlasništvu ruskih kompanija. Hrvatska poduzeća dosta su aktivno prisutna na ruskom tržištu. Grupa Podravka, Belupo, Atlantic grupa, pa i Pliva."

Predsjednica će i u Rusiji ponoviti svoj stav da dug ne smije i neće pasti na leđa hrvatskih poreznih obveznika. Na meniju će biti i pitanje rafinerije u Brodu, ali i situacija u Bosni i Hercegovini odnosno promjena tamošnjeg izbornog zakona. U službenom posjetu ostaje do petka.