Crna kronika

PONOVLJENO SUĐENJE

Glavaš i suoptuženici ponovno odbacili optužbe. Sljedeće ročište 10. studenoga, svjedoče Fred Marguš i Darija Marguš-Orlovac

Branimir Glavaš i njegovi suoptuženici odbacili su u ponedjeljak, na ponovljenom suđenju u Zagrebu, optužbe za ratni zločin nad osječkim Srbima u slučajevima "garaža" i "selotejp" zbog kojih im se već jednom sudilo, ali je osuđujuću pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud.

Županijski sud u Zagrebu   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / Hina

Suđenje je počelo čitanjem optužnice nakon čega su se Glavaš, Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić izjasnili da nisu krivi za egzekucije srpskih civila na obali Drave te mučenja i ubojstva u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu.

Tužiteljstvo je u uvodnom govoru najavilo da će dokazati krivnju optuženika koje tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva protivno međunarodnom pravu.

Glavašev odvjetnik Dražen Matijević ustvrdio je da optužnica ima problema jer se poziva na Ženevsku konvenciju o zaštiti civilnih osoba iako su sve žrtve hrvatski državljani pa se na njih treba primjenjivati hrvatski pravni poredak. Problem je također, dodao je, što se optužnica poziva i na drugi dopunski protokol koji se ne odnosi na međunarodne ratne sukobe, rekao je odvjetnik.

Glavašava obrana zatražila je također da se iz spisa izdvoje nezakoniti dokazi, odnosno iskaz krunskog svjedoka Fehira i zapisnik sa ispitivanja Getoš Magdić.

Ostale obrane su se pridružile Glavaševoj i najavili da će dokazati nevinost svojih branjenika.

Sljedeće ročište održat će se 10. studenoga, a na njega će biti pozvani svjedoci Fred i Darija Marguš, na okolnosti ispitivanja  bivšeg odvjetnika Gordane Getoš Magdić Radoslava Arambašića.

Sutkinja je na današnjem ročištu prihvatila prijedlog odvjetnika Gordane Getoš Magdić Antuna Babića, da se od Županijskog suda pribavi kompletan sudski spis u slučaju Freda Marguša.

Od PU osječko-baranjske zatraženo je da izvijesti sud o trenutku dovođenja maloljetne kćeri Gordane Getoš Magdić u policiju prije davanja iskaza 21. listopada 2006. godine.

Također, prihvaćen je prijedlog odvjetnika Babića, da se pribavi evidencija posjeta Gordani Getoš Magdić u Remetincu tijekom 11. mjeseca 2006. godine.

Svi dokazi provode se radi donošenja odluke o nezakonitosti iskaza Gordane Getoš Magdić, koja tvrdi kako je njeno ispitivanje bilo nezakonito.

Na ponovljenom postupku, prvostupanjski sud ponovno bi trebao izvesti sve dokaze, a po potrebi i druge dokaze koje predlože državni odvjetnik i optuženici, a zatim otkloniti nedostatke na koje mu je ukazao Vrhovni sud, vodeći pri tome računa o sadržaju odluke Ustavnog suda.

Na glavnoj raspravi sutkinja bi trebala odlučiti o zahtjevu obrane da se iz spisa izdvoje iskazi krunskog svjedoka Krunoslava Fehira koji je ranije Glavaša prokazao kao nalogodavca zločina.

Suđenje se ponavlja više od osam godina nakon što su Glavaš i ostali proglašeni krvima i kažnjeni na zatvorske kazne od pet do deset godina koje im je u pravomoćnoj presudi 2010. smanjio Vrhovni sud.

Podsjetimo, prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, temeljem koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru, Ustavni sud ukinuo je na početku 2015. kada je od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdilo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Vrhovni sud je potom 28. srpnja 2016. ukinuo prvostupanjsku presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje.