Društvo

RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Svjetski dan seoskih žena proslavlja četvrtina svjetske populacije

Svjetski dan seoskih žena obilježava se 15. listopada, a žene u ruralnim područjima predstavljaju čak četvrtinu svjetskog stanovništva, priopćio je u petak Vladin Ured za ravnopravnost spolova.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: HINA

 Obilježavanje Svjetskog dana seoskih žena pokrenuto je 1995. godine tijekom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu. Odbor UN-a za uklanjanje diskriminacije žena donio je 2016. Opću preporuku o pravima žena u ruralnim područjima u kojoj se pojašnjavaju obveze država stranaka. Te je preporuke na hrvatski jezik preveo Ured za ravnopravnost spolova te se mogu pronaći na njihovim internet stranicama.

U njima je istaknuto da žene u ruralnim područjima predstavljaju četvrtinu svjetskog stanovništva te su njihove uloge ključne u održavanju i unapređivanju zajednice. Pritom se upozorava kako su one sustavno i trajno suočene s preprekama koje im onemogućavaju da uživaju ljudska prava.

Seoske žene snose veći dio tereta neplaćenog rada zbog stereotipnih rodnih uloga, nejednakosti u kućanstvu te nedostatka infrastrukture i usluga, uključujući i one koje se odnose na proizvodnju hrane i rad u području skrbi.

"Čak i ako su formalno zaposlene, često rade poslove koji su nesigurni, opasni i slabo plaćeni te koje ne pokriva socijalna zaštita. Često su isključene s vodećih položaja i položaja na kojima se donose odluke, a problem je i nedostatak pristupa pravosuđu i učinkovitim pravnim sredstvima. Izložene su rodno utemeljenom nasilju, a u nepovoljnijem su položaju u odnosu na pristup zdravstvenoj zaštiti", naglašava se u priopćenju.

Navedene su i preporuke u pogledu zaštite prava na obrazovanje, posebno djevojčica koje treba poticati da odaberu netradicionalne struke i karijere, kao što su matematika, informatika, prirodne i poljoprivredne znanosti, tehnologija i dr.

"Sukladno Općoj preporuci, države stranke trebale bi uspostaviti poticajni institucionalni, zakonski i politički okvir kako bi osigurale da ruralni razvoj, poljoprivredne i vodne politike, uključujući i one koje se odnose na šumarstvo, stočarstvo, ribarstvo i akvakulturu, budu rodno osjetljivi te da imaju primjeren proračun", stoji u priopćenju.

(Hina)