Politika

TVRDE DA ĆE DOPRINIJETI RAZVOJU POLJOPRIVREDE

Živi zid predlaže zakon o legalizaciji konoplje

Živi zid je stavio u saborsku proceduru prijedlog o izmjenama i dopunama zakona o suzbijanju i uporabi droga. Očekuju da će na dnevni red doći do kraja godine.

Ivan Sinčić   FOTO:Bruno Konjevic / CROPIX
Piše: Media Servis

Živi zid predlaže zakon o legalizaciji konoplje, tvrdeći da će te mjere značajno doprinijeti razvoju hrvatske poljoprivrede, ali i da konoplja ima golem potencijal u medicini i turizmu. Ivan Sinčić o tome je govorio u Saboru nakon stanke.

"Da se legalizira uzgoj prerade i upotrebe i promet konopljom za rekreaciju do šest stabiljka za osobnu upotrebu bez mogućnosti držanja te iste. Fizička osoba ne bi smjela stavljati u promet konoplju iz vlastitog uzgoja, ako za to nema registriranu djelatnost", rekao je Sinčić. A potom su na temu legalizacije održali i konferenciju za medije. Od konoplje se, rekao je Sinčić, može proizvesti više od 25.000 proizvoda, no u Hrvatskoj se, za razliku od Europe, ne može koristiti cijela biljka, pa se koristi samo za hranu za ljude i životinje. Živi zid predlaže da se za industrijsku proizvodnju koristi cijela biljka i da nema nikakvih ograničenja. Omogućavanje uvoza gotovih proizvoda od konoplje smatraju štetnim za razvoj hrvatske poljoprivrede. Sinčić ističe da su brojne europske zemlje legalizirale upotrebu konoplje u medicinske svrhe. Živi zid predlaže da se oboljelima, kojima konoplja može olakšati ili spasiti život, omogući njezin neograničen uzgoj.

"Poznato je da su znanstvena istraživanja dokazala da se konoplja može korisiti za smanjenje simptoma ili u nekom slučaju za izliječenje za: karcinom, multipla,astma, alergija......" Sinčić tu vidi i priliku za Imunološki zavod.

"Imunloški zavod bi trebao biti jedan od glavnih nositelja proizvodnje medicinske konoplje u RH" kaže Sinčić. Kako je rekao Ivan Pernar, njihovim prijedlogom zakona se sprječava paradoksalna situacija.

"Spriječava se paradoksalna situacija da je dozvoljeno korištenje medicinkse konoplje i uvoz, ali ne i proizvodnja, što je ograničavajuće i tako Hrvatska pomaže uvoznicima" kaže Pernar. Kad je riječ o rekreaciji, Živi zid traži da se dozvoli upotreba za vlastite potrebe do šest stabljika konoplje.

"Mi slijedimo trend brojnih zemalja iz svijeta, npr. Austrija, Češka, Nizozemska, Portugal, Finska, Njemačka, Slovenija...." kaže Ivan Sinčić. Pernar poručuje da je ovaj zakonski prijedlog "veliki korak naprijed za hrvatsko društvo".

"Legalizacijom do šest stabljika konoplje za rekreativne svrhe se potpuno eliminira crno tržište marihuane i kompletnu mrežu dilera stavlja van funkcije. Ovaj zakon će dovesti do smanjena troškova za državu, jer će rasteretiti sudove" kaže Pernar. Sinčić je rekao i čiju potporu očekuju.

"Očekujemo potporu cijele oporbe, ali i dijela vlasti, s obzirom da je ovaj zakon ogroman korak naprijed."