Društvo

SKUPILI PREKO 168 000 POTPISA

ProLife.hr i Vigilare predali peticiju za život Saboru

Predstavnici građanske inicijative ProLife i Zaklade Vigilare predali su Saboru 168.561 potpis građana kojim traže da se zakonski zaštiti nerođeni život u RH.

Predaji potpisa predhodilo je kratko okupljanje na Trgu sv. Marka   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Media Servis

Inicijativa ProLife je potpise, koje je prikupljala putem nacionalne peticije "Imam pravo živjeti" tijekom ožujka i travnja ove godine, u Sabor donijela u 12 dječjih kolica jer se, pojasnili su, procjenjuje da se dnevno ubije 12 djece. Predsjednik Zaklade Vigilare Vice Batarelo dotaknuo se tom prilikom Istanbulske konvencije.

"Mi nismo za ratifikaciju ove vrlo kontroverzne konvencije. Tu su pravni i drugi argumenti zašto to ne bi bilo dobro za hrvatski pravni sustav niti društvo, tj. da uvodimo rodnu ideologiju u hrvatski pravni sustav" kaže Batarelo. U Saboru su ih primili predstavnici vladajuće većine, uglavnom HDZ-a - potpredsjednik Sabora Željko Reiner, Davor Ivo Stier, Ante Babić, Ivan Čelić te HRAST-ov Hrvoje Zekanović.

"Mi ćemo uputiti tu peticiju nadležnom ministarstvu zdravstva, a o tome će se sigurno voditi velika rasprava. Vi znate što u Ustavu piše o ljudskom životu" rekao je Željko Reiner. HDZ još nije poveo raspravu oko novog zakona o pobačaju, što je kao obvezu Ustavni sud dao zakonodavcu.

Novinari su pitali Stiera je li za potpunu zabranu pobačaja.         

"Treba učiniti maksimum tako da imamo jedan zakonodavni okvir koji će biti na strani života, i žene koja ne smije biti kažnjena" kaže Stier.