Ostalo

IZGUBILI TUŽBU PROTIV UDRUGE ''HRABRO DIJETE''

Obitelj Šitum mora platiti 200 tisuća kuna sudskih troškova

Roditelji preminule Nore Šitum, morat će platiti gotovo 200 tisuća kuna sudskih troškova zbog izgubljene tužbe protiv udruge "Hrabro dijete". Vrhovni sud odluku je donio još prije dvije godine, no Udruga je odlučila zahtjev za ovrhom pokrenuti tek sada.

Roditelji Nore Šitum, Ivica šitum i Đana Atanasovska   FOTO:Ranko Suvar / CROPIX
Piše: Media Servis

Norin otac, Ivica Šitum na svom je Facebook profilu objavio status u kojem navodi da će idućih 10 godina morati "raditi za plaće kriminalcima iz udruge Hrabro dijete".

Podsjetimo, roditelji su 2013. godine pokrenuli akciju "Nora Fora - hrabri lav" za liječenje djevojčice u Philadelphiji. Kako bi novac prikupili transparentno, angažirali su udrugu Hrabro dijete, preko koje je u kratkom roku priklupljeno oko osam i pol milijuna kuna. Djevojčica je nažalost ubrzo preminula i tada se pokrenulo pitanje kome pripada preostalih 4,39 milijuna kuna - roditeljima ili Udruzi? Đana Atanasovska i Ivica Šitum su tvrdili da Udruga ne radi transparentno i da se novac trošio u privatne svrhe, ali sudovi su odbili njihov zahtjev o vraćanju novca jer ta "sredstva ne predstavljaju ostavinsku imovinu korisnika".

Njihovoj priči posvetio se i redatelj Robert Tomić Zuber u nedavnom objavljenom dokumentarnom filmu "Život od milijun dolara". Zuber smatra da je pokretanje ovrhe zapravo osveta udruge Hrabro dijete, zbog tvrdnji iznesenih u dokumentarcu.