Osječko-baranjska

JAVNA TRIBINA U OSIJEKU

U Osijeku preko 200 liječenih alkoholičara

Mentalno zdravlje bitan je čimbenik sveukupnog zdravlja i ima veliki utjecaj na opću dobrobit pojedinca, obitelji i društva u cjelini. Psihijatrijski poremećaji spadaju među najučestalije poremećaje kad se uzmu u obzir dugotrajnost i težina posljedica tih poremećaja. Konzumiranje droge i prekomjerno uzimanje alkohola bitno utječu na mentalno zdravlje i uzrokuju psihičke poremećaje, a na tu temu održana je jučer javna tribina koju je organizirao Klub liječenih alkoholičara "Donji grad - Osijek".

Javna tribina koju je organizirao Klub liječenih alkoholičara   FOTO:STV
Piše: Sanja Azenić / STV

fPosljednjih godina suočeni smo s drastičnim porastom različitih problema i poteškoća vezanih uz sve veću konzumaciju psihoaktivnih supstanci kao što su duhan, alkohol, droge. 

Rastući problem eksperimentiranja s tim sredstvima i u našoj županiji postao je sveprisutan, uz zahtjeve što hitnijeg rješavanja i uključivanja svih značajnih čimbenika za njegovo spriječavanje. Upravo klubovi liječenih alkoholičara pomažu u dugotrajnom liječenju ovisnosti o alkoholu i u smislu apstinencije i kvalitetnijeg načina života samih članova i njihovih obitelji. 

Sve to moglo se čuti na jučerašnjoj tribini "Utjecaj alkohola i droga na mentalno zdravlje". 

Stručnjaci su obradili teme "Klubovi liječenih alkoholičara na području grada Osijeka", "Stare i nove bolesti ovisnosti", "Put kroz život sa ili bez droge – moj izbor!" i "Zdravstvena njega bolesnika u alkoholnom deliriju".  

Grad Osijek zasada ima 4 kluba liječenih alkoholičara. Klub liječenih alkoholičara grada Osijeka je najstariji i kroz njega je prošlo 100 članova. Sastanci koji se održavaju jednom tjedno u klubu  izuzetno pomažu korisnicima putem raznih predavanja, radionica, filmova, a važno je uključiti sve članove zajednice i obitelji u pomoć članovima zaključeno je na predavanju.