Društvo

''KAKO ĆU 9 DANA IZOSTATI S POSLA?''

Slavoncima stižu pozivi na vojne vježbe, za neodazivanje kazna do pet tisuća kuna!

Slavoncima su počeli pristizati pozivi na sudjelovanje na vojnim vježbama.

Ilustracija   FOTO:Jure Miskovic / CROPIX
Piše: Republika.eu / Index.hr

Radi se o vojnoj vježbi 1. pješačke satnije i dijela ključnog osoblja, odnosno zapovjednog kadra, iz sastava 1. pješačke bojne. Vježba bi se trebala održati na vojnom poligonu Gašinci, a sve bi trajalo 9 dana. Planirano je sudjelovanje 155 ljudi, piše Index.hr.

Pripadnik pričuvnog sastava iz istočne Slavonije Indexu je ispričao kako nije jedini koji je dobio ovaj poziv. Kaže kako ga je MORH prije slanja ovog poziva telefonskim putem provjeravao kako bi utvrdili živi li i dalje u Hrvatskoj. Kako kaže, nije problem u odazivanju na vježbe, problem je u izbivanju s radnog mjesta

"Radi se o tome da je većina pozvanih u radnom odnosu. Poslodavci su stvarno "oduševljeni" ovim postupkom. Naravno, MORH se ogradio i neodazivanje povlači kaznu do pet tisuća kuna", rekao je pričuvnik koji je želio ostati anoniman.

Index piše i kako je u pozivu istaknuta napomena u kojoj piše kako "neodazivanje ovom pozivu povlači odgovornost odredbama čl.119. st.1.1t.1. Zakona o obrani". U tom članku, u stavku 1., piše kako će se novčanom kaznom od tisuću do pet tisuća kuna kazniti za prekršaj fizička osoba "ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu nadležnog tijela u vrijeme i na mjestu koji su naznačeni u pojedinačnom osnosno općem pozivu za sudjelovanje u vojnoj obvezi, radnoj obvezi, radnoj pomoći odnosno ustupanje materijalnog sredstva".

Međutim, što sve spada u "opravdani razlog" za neodazivanje na vojnu vježbu, odnosno kako bi uopće ljudi mogli opravdati šefu izostajanje s radnog mjesta na devet dana zbog vojne vježbe? Iz MORH-a upućuju na svoju službenu stranicu.

Osim prigovora savjesti, MORH na svojim službenim stranicama kaže kako se "razvrstanom pričuvniku može na osobni zahtjev odgoditi vojno osposobljavanje ili vježba zbog obiteljskih i drugih razloga". Taj zahtjev se mora podnijeti svom područnom odjelu u roku od osam dana od primitka poziva.

Također, kažu kako "obuka ili vježba koja traje dulje od tri dana može se iznimno odgoditi zbog neodgodivih potreba službe ako to zatraži tijelo državne uprave, lokalne i područne samouprave ili pravna osoba kod koje je pričuvnik zaposlen, dok takva potreba postoji, a najdulje za tri mjeseca".

Drugim riječima, iz obveze devetodnevnog trčanja po blatnom poligonu vas izvlači posao u državnoj službi. Ako ste kojim slučajem zaposleni kod privatnika, šef će se morati založiti za vas. Inače ćete platiti od tisuću do pet tisuća kuna piše Index.hr