Vukovarsko-srijemska

ŽUPA U GRADIŠTU OPET U SREDIŠTU POZORNOSTI

Bivši svećenik iz crkve ukrao Gospin kip?!

Bizarna krađa u kojoj je umirovljeni svećenik navodno ukrao Gospin kip iz crkve sv. Franje Asiškog u Gradištu, dogodila se u nedjelju u poslijepodnevnim satima. Kako je izvijestila Policijska uprava vukovarsko-srijemska šteta iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Na društvenim mrežama također se proširila informacija o krađi kipa, gdje je iz komentara mještana bila vidljiva nevjerica, no iako se sve činilo kao teorija zavjere, čini se da ipak ima istine u komentrima da je Gospin kip odnio bivši župnik vlč. Alojzije Asić.

- Bivši župnik držao je u nedjelju poslijepodne misu i dao krštenje. Jedna obitelj molila me da on to učini pa sam smatrao da bi bilo nepristojno odbiti ga. Nisam htio da se osjeća loše i da ispadne kao da ga kontroliram pa sam za vrijeme mise otišao u selo - priča za Glas Slavonije novi gradištanski župnik Mato Knežević.

Kako dalje dodaje kip je stajao u prednjem dijelu lađe na sastavu s apsidom na vidljivom mjestu. Kip je visine oko 1,70 centimetara.

- Župljani su mi rekli da je velečasni, čim sam otišao u župu, prije misnog slavlja, kip stavio na oltar, a na njezino mjesto stavio drugi kip. Nakon mise, negdje oko pola 5, zamolio je mlade ljude da mu pomognu kip utovariti u automobil i prevezu. Mladi muškarci pomogli su mu jer nisu znali da to čine mimo moje volje. Žao mi je što se to dogodilo, a ovako nešto nije trebalo ni njemu ni meni. Možda pravo ni on ne zna što će mu Gospin kip - dodao je župnik Knežević.

Istaknuo je da je zamolio policajce da ne gnjave previše mlade muškarce koji su pomogli da se kip iznese iz crkve.

- Ti dečki dolaze mi se ispričavati. To su sve ljudi s časnim nakanama i vole Crkvu. Samo su bivšem župniku pomogli s povjerenjem - kazao je župnik Knežević.

Novinari Glasa pokušali su kontaktirati župnika u miru Alojzija Asića, koji se, iako u mirovini, trenutačno nalazi na ispomoći u crkvi sv. Martina biskupa u Podravskim Podgajcima. Ondašnji župnik nije htio davati izjave, jer tvrdi da nije upoznat s cijelim slučajem, ali nam je u više navrata rekao da je župnik Asić trenutačno odsutan te da nema mobitel.