Vukovarsko-srijemska

SUDJELOVALA U BROJNIM VELIKIM AKCIJAMA

U Vinkovcima obilježena 25. obljetnica Pete gardijske brigade "Sokolovi"

Svečanom akademijom u Gradskom kazališti Joze Ivakića te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u vojarni 5. gardijske brigade "Slavonski sokolovi", u Vinkovcima je u petak obilježena 25. obljetnica osnutka te postrojbe poznate pod imenom "Sokolovi".

Grb Pete gardijske brigade ''Sokolovi''   FOTO:Wikipedia
Piše: Hina

Predsjednik Udruge veterana 5. gardijske brigade ”Sokolovi” Zoran Marunček podsjetio je kako je 5. Gardijska brigade “Sokolovi” osnovana u listopadu 1992. u Vinkovcima, prema zapovjedi tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška i na ratnom putu prošla je mnoga bojišta od Slavonije sve do Južnog bojišta te sudjelovala u velikim akcijama – Zima ’94, Ljeto ’95, Bljesak i Oluja.

Po njegovim riječima, kroz brigadu je prošlo oko 10.000 vojnika, a u ratnim djelovanjima poginula su 83 pripadnika postrojbe.

"Obljetnica budi sjećanje na vrijeme koje je pošlo. Moramo znati da je pored 83 poginula pripadnika, u godinama nakon rata već umrlo nekoliko stotina pripadnika ove postrojbe", kazao je Marunček. 

"Postrojba je dala velik obol u Domovinskom ratu i danas 26 godina od rata i 25 godina od osnutka 5. Gardijske brigade moramo se svi skupa istinski zapitati koliko smo svjesni značaja što imamo vlastitu domovinu", poručio je izaslanik predsjednice Republike Ante Deur.

Prije svečane akademije, u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica, a nakon akademije vijenci su položeni i svijeće zapaljene podno spomen obilježja u vojarni "Slavonski sokolovi".