Gost komentator

PROF. BOSANAC

Sada je pitanje tko će ispuniti 2018. godine Slavoniju i Baranju

"Hrvatska je nacionalizirala Agrokor, neka nam sad oni plate dug", rekao je drugi čovjek Sberbanka Maksim Poletaev u intervjuu za Interfax, i izazvao niz reakcija.

Maksim Poletaev   FOTO:Damir Krajac / CROPIX
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Donosimo osvrt profesora Nedeljka Bosanca:

"Gledam svoje kolege makroekonomiste g. Brkića i g. Novotny što se na N1 bave s problemom Agrokor i niti na kraj njihove pameti im nije da je politički in ultima rationis što ga sprovodi Vlada preko g. Ramljaka, namijenjen naciji da se onako siromašna okrene ne protiv političkog establishmenta (bulumente), nego protiv bogatuna Todorića koji je zapravo personifikacija hrvatskog bogatunskog kapitalizma. 

Nacija bi pokidala g. Todorića, a mrze zapravo političku družinu što ih je dovela u beznađe i besperspektivnost. Taj politički dio iz nacije, "stoka sitnog zuba" (op.cit.; F.Tuđman), zapravo nije nacija nego politički dio iz naroda što ga je mafijaška struktura uvukla u hadeze i druge stranke i dala im klijentelistički poslove, bogatstvo i diplome i etc. 

E, sada bi ta polupismena politička bulumenta što se približila bogatunima htjela oduzeti njihovo vlasništvo, a da pri tome ne razumiju da otuđuju kapitalističku platformu na kojoj se pokušava izgraditi suvremeno hrvatsko društvo. I, sada, problem privatnog vlasništva će riješavati Međunarodni sud u Washington što će g. Todorić koristiti u svojoj obrani od političke vlasti koja mu ga je pokušala nacionalizirati. Budući da taj Sud razumije osnove kapitalizma, vlast sve gubi, pušta Todorića, uhićuju sebe, a Hrvatska polako shvaća da je Agrokor (Konzum-Konzum-Belje, Pik Vukovar, Vinkovci) u rukama Rusa ili će država platiti 1,1 mlrd eura. Todorić se neće odreći svoga vlasništva, a država je s Lex Agrokor preuzela otplatu dugova (n.a.; vidi intrrvju s gđom J. Garašić). 

Predsjednica je u Moskvi idući tjedan, Putin čeka, a nakon njezinog povratka iz Moskve mediji će naprasno prestati opisati Agrokor i Todorića. 

Svi mediji će se početi baviti s bilateralnom posjetom Vučića Kolindi u Zagrebu. 

Ruski veleposlanik se treći put pojavljuje, i u svečanoj odori s odličjima na prsima, tumači probleme duga Konzuma: "koji će i dalje raditi".

Sada je pitanje tko će ispuniti 2018. godine Slavoniju i Baranju i je li će ona biti ispunjena Kinezima, malo sa Sirijcima? 

Držim, naša će država konačno ući u razdoblje pone parlamentarne demokracije nakon novih/prijevremenih izbora. Nadam se bez političkih vinovnika sramne hrvatske drame propadanja koji su "izjeli" nacionalno bogatstvo poput "žutih skakavaca".

I, da, naša nacija će polagano početi razumijeti što je to "Model različitosti!".

Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu