Osječko-baranjska

REZULTATI NATJEČAJA ZA DIREKTORE

Novinari raskrinkali očiti slučaj ponovnog političkog kadroviranja u osječkim gradskim poduzećima!

Osječka Gradska uprava predstavila je rezultate javnih natječaja za izbore direktora gradskih poduzeća. Ono što je trebalo biti predstavljeno kao transparentan i etapni proces u koji su angažirane i agencije kako bi se izabralo najbolje kandidate, nije izdržalo novinarska pitanja o ponovnom političkom kadroviranju. Dok je predsjednik Gradskog vijeća, MOST-ov Željko Požega branio novouspostavljeni model biranja, osječki gradonačelnik Ivan Vrkić bio je očito iznerviran novinarskim pitanjima.

Piše: Marin Ćurić / STV

Rezultati prvog kruga javnog natječaja. Podignuti kriteriji, između ostalog: završen fakultet, 5 godina iskustva na rukovodećem mjestu, a angažirane i agencije za provedbu selekcije. One potom predložile dva do 3 kandidata nadzornim odborima, donijeli su ovo: Osječki sajam, već je poznato, vodi MOST-ov Alen Vukašinović, BIOS dobiva SDP-ov Saša Lamza, UKOP još jedan SDP-ovac, Hrvoje Ostrički. Jedina nestranačka osoba među 4 predstavljena direktora je Nataša Brčić iz Športskih objekata. Zaiskrilo je kod izbora SDP-ovog Saše Lamze.

"Lamzu ja nikad ne bih izabrao. Ako mene pitate. I to zbog percepcije, a ne zato što je najgori. A osim toga pitajte Biljanu Borzan neka SDP objasni jesu li oni utjecali, je li to njih izbor ili nije. Moj nije, kao što nitko nije moj!", rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Porazan podatak: za BIOS i Osječki sajam prijavila su se svega dva kandidata, a za Športske objekte i UKOP po šest. Od četiri izabrana direktora trojica su iz stranaka. Kakva poruka se šalje javnosti kada je redom riječ o imenima koja su se u kuloarima spominjala još prije mjesec dana?

Nitko na nikoga nije utjecao i rekao – glasajte za ovoga, to možete provjeriti, jedino u slučaju da ja za to ne znam – kazao je gradonačelnik.

"Nažalost, u cijeloj ovoj priči dogodilo se nešto što ja to hoću javno komentirati a to znači da su neke osobe već ranije bile u našem poslovnom svijetu, u našem sustavu i dogodilo se ono da iako je netko prošao svu proceduru, da je došao na određeno mjesto, pa ako i ako postoji percepcija o nekim uhljebima, onda ispadne da je prošao tamo zato što je uhljeb, a ne zato što se plasirao na najbolji mogući način, po uvjetima", rekao je Vrkić.

Vrlo je znakovito kako je uz sve ovo, u možda najatraktivnijoj tvrtki, Tržnici, procedurana greška dovela do ponavljanja natječaja. Fotelja direktora u toj tvrtki, bruje kuloari već tjednima, smiješila se Igoru Mediću.

"Tu smo naprosto morali poništiti natječaj. Ne zbog toga što je bilo kakvih radnji koje se nama ne sviđaju, nego naprosto je napravljena proceduralna pogreška. Odnosno, objavljen je natječaj na web stranici i javnim glasilima koji ne odgovara odluci Nadzornog odbora, dakle čista proceduralna pogreška, gdje bi se svaki kandidat mogao žaliti, mi nismo imali drugog izbora nego poništiti taj natječaj. I taj natječaj je ponovno raspisan kao se ne varam sad u ponedjeljak, i vrlo brzo ćemo i za Tržnicu imenovati odgovornu osobu, po istim kriterijima", rekao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega.

MOST je inače kao preduvjet za pristup vladajućoj gradskoj koaliciji zahtjevao ovaj model biranja direktora poduzeća, no čini se kako im se ovakav odabir kadrova ipak "obio o glavu".