Vukovarsko-srijemska

NEDOVOLJNO NOVCA U GRADSKOM PRORAČUNU

Vukovar: Gradske vlasti prekinule sufinaciranje studentskog prijevoza, iz SDP-a prijete prosvjedom

Vukovarske gradske vlasti prekinule su sufinanciranje gradskog i međugradskog prijevoza studenata od 3. listopada za što su do sada izdvajale 1,2 milijuna kuna, a prema riječima zamjenika vukovarskog gradonačelnika Marijana Pavličeka u gradskom proračunu za tu namjenu jednostavno više nema novca.

Ilustracija   FOTO:Vojko Basic / CROPIX
Piše: HINA

"Nikome nije drago provoditi ovako nepopularne mjere uštede, no kako predstojeće promjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave znače ukupno drastično smanjenje prihoda Grada Vukovara, u vrijednosti od čak 15 milijuna kuna, ukoliko se spomenuti Zakon ne promjeni ili se Zakonom o izvršavanju državnog proračuna za 2019. ne predvide veća sredstva za Grad, Grad rashode mora prilagoditi novonastaloj situaciji te ih pravilno i pravedno rasporediti sukladno potrebama svih građana", opravdava Pavliček donesenu odluku.

Po njegovim riječima, gradske vlasti usvojile su politiku da se prilikom financiranja različitih mjera prioritet stavi na vrtićku i osnovnoškolsku dob te druge mjere pronatalitetne politike u službi zadržavanja mladih obitelji, dok financiranje prijevoza studenata nije prioritetna stavka u proračunu.

Reagirali su iz Foruma mladih SDP-a Vukovar iz kojeg su proučili  kako je odluka o prestanku sufinanciranja gradskog i međugradskog prijevoza studenata, kojom je zakinuto oko 140 vukovarskih studenata,  još jedan pokazatelj mladima da su za vukovarsku gradsku vlast oni samo slovo na papiru kad se treba skupljati jeftine političke poene.

"Duži period napominjemo da je gradski proračun neodrživ i da gradska vlast vlada gradom na neodrživ način te da se u prevelikoj mjeri oslanja na pomoći države i ostale donacije. Zanimljiv podatak iz zadnjeg rebalansa proračuna je da se samo u Odjelu za društvene djelatnosti, iz kojeg se sufinancira spomenuti prijevoz, iznos za plaće zaposlenica i zaposlenika povećao preko dva milijuna kuna", napominju mladi vukovarski SDP-ovci koji su vukovarskim vlastima dali rok da spornu odluku promjene do 11. listopada jer će inače organizirati prosvjed ispred Gradske uprave. 


 


(Hina)