Politika

BURAN DAN NA POLITIČKOJ SCENI

Bernardić odgovorio Plenkoviću: Kupus je dobar za anemiju

Uoči za sutra najavljene objave nalaza revizije u Agrokoru, u Saboru još nema dogovora HDZ-a i SDP-a o osnivanju Istražnog povjerenstva i neizvjesno je kad će biti glasovanje. Šef SDP-a poziva premijera Plenkovića da se o svemu očituje u Saboru, a on se morao braniti i od teških optužbi Vlahe Orepića.

Davor Bernardić   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Media Servis

Jasno odvajam politiku stranke i izvršnu vlast od djelovanja policije, DORH-a i pravosuđa i zato očekujem da istu percepciju imaju oni koji su obnašali funkciju ministra unutarnjih poslova, a koji su kad su ostali bez funkcije pozivali narod na ulice, rekao je premijer Andrej Plenković odbacujući tvrdnje bivšeg ministra unutarnjih poslova Mostovog Vlahe Orepića.

"U okolnostima navodnih pritisaka na njega. Dolazio je čitav niz informacija da Orepić priprema niz uhićenja, od koga je izrečena ta izjava ne znam na način da ne želi nikakva uhićenja prije izbora", rekao je Orepić. Hoće li ga premijer tužiti?

"Ne, ja bih mogao tužiti svaki dan, ali kada sam se odlučio baviti javnim poslom onda ću to trpiti na svojim leđima", rekao je premijer. Šef SDP-a Davor Bernardić poručio je HDZ-u da je dosta zataškavanja i muljanja.

"Ako se pokaže da jedan premijer u jednoj zemlji mogao utjecati na pravosudne i istražne organe, kao i na organe represije, tada će i slučaj Saucha postati jasan", rekao je šef SDP-a. Odgovorio Plenkoviću na primjedbu da je prije na Agrokor reagirao samo selfijima s kupusom.

"Gledajte, uvijek ću radije ispred strvinarskog fonda i strvinara izabrati hrvatski kupus. Kupus je dobar, on pomaže u liječenu anemije", odgovorio je Bernardić. HDZ traži da Povjerenstvo s radom počne 15. studenog i da u njemu ne sjede bivši ministri. Što je sljedeće, da ne sjede ni zastupnici, ni SDP-ovci, zapitao se Bernardić. Na tom je tragu i Arsen Bauk.

„To je njihov stav, ali mi ga ne moramo poslušati. Naši se članovi ne boje biti u Povjerenstvu niti se boje da bi Povjerenstvo moglo naći nešto što njima ne bi išlo u prilog“, rekao je Bauk. Pozivam HDZ da se prestane protiviti Povjerenstvu za Agrokor jer sada već postaje sumnjivo da nešto skrivaju, tako je SDP-ov Gordan Maras komentirao ideju prema kojoj on ne bi mogao u Povjerenstvo.

„Ako me Klub SDP-a predloži, ja ću biti član Povjerenstva bez obzira na to što HDZ rekao“, kaže Maras. Ne bojim se ničega, ništa ne skrivam, slobodno me mogu pozvati, rekao je Maras kojemu nije sporno što je bio ministar i član Nadzornog odbora HBOR-a i ne vidi sukob interesa čak ni u slučaju da bude pozvan kao svjedok. Predsjednik Sabora, HDZ-ov Gordan Jandroković objašnjava da žele odgoditi početak rada Povjerenstva kako ne bi utjecali na istragu.

"Ne želimo da se ova stvar koristi za političke obračune, želimo da se sve ispita. naš je interes da se sve oko Agrokora raščisti, da se vidi tko su odgovorne osobe, a da se pri tome ne ide u jeftinu politizaciju", dodao je predsjednik Sabora. Na pitanje znači li to da oni znaju da će istraga završiti do sredine studenog odgovorio je „Naravno da ne znam“. Ne zna se ni kad će biti glasovanje, dogovora HDZ-a i SDP-a još nema, a vremena je sve manje. Za 10 dana šefu Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću istječe mandat, a Povjerenstvo je uvjet SDP-a za glasovanje o sucima.