Osječko-baranjska

NA PAPRIKAFESTU VIŠE OD 40 IZLAGAČA

Najbolji proizvođači slatke i ljute paprike u Lugu otkrili svoje tajne

Jedan od najjačih turističkih aduta Općine Bilje i čitave Baranje je svakako gastronomija. Fiš paprikaš i ostali specijaliteti daleko su poznati po svom unikatnom pikantnom okusu koji se može dobiti samo od prave baranjske, mljevene paprike. Domaći proizvođači svoje su proizvode predstavili na Paprikafestu u Lugu, a najbolji su se dokazali na ocjenjivanju ljute i slatke paprike.

Najbolji proizvođači slatke i ljute paprike u Lugu otkrili svoje tajne   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Više od 40 izlagača, vrijednih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava predstavilo je svoje proizvode, a u prvom planu naravno slatka i ljuta mljevena paprika. U malom baranjskom mjestu Lug paprika visi na sve strane, stoga nečudi da je baš ovdje nastao i njoj je posvećen jedan festival.

"Selo Lug je poznato po paprici kako i tu par okolnih sela, ali svako selo ima svoje nešto, pa smo mi napravili Paprika festival, tako da je Lug poznat po paprici i koliko sam upoznat jedino selo ili jedini grad u Hrvatskoj koji radi paprika festival. Tako da uspjeli smo dići na još veći nivo", kaže organizator Erik Munk.

"Puno je toga što domaća obiteljska, poljoprivredna, seljačka gospodarstva žele ponuditi i ovakve manifestacije su upravo prigoda da sve svoje proizvode koje kod kuće vrijedno rade, izlože na tržištu", kaže direktorica TZ Općine Bilje Danijela Mihaljević.

Dobra je ovo bila godina za papriku, slažu se proizvođači. Prinos je bio dobar, a provjereno i kvaliteta. Na ocjenjivanju je bilo ukupno 32 uzorka, pola ljutih, pola slatkih. A oni čija se paprika pokazala najboljom nesebično su podjelili svoje iskustvo i tajne. Doznali smo kako vrhunska ljuta paprika nije i najljuća.

"Je li jako ljuta? - Nije jer moje mušterije baš ne vole one otrovne ljute. Ja već znam prilike, imam tri vrste što miješam unutra i onda to zajedno i dobijem onu ljutinu, al nije tako ljuto. Što kažu mušterije? U kakvim jelima ih sve koriste? - Koriste za fiš i u kulin, kobasice i za kuhanje. Jako puno imam mušterija, ide u Švicarsku, u Austriju, Požegu, Zagreb...", priča Margita Majerhof iz OPG-a Majerhof.

"Tajna je u tome da treba kvalitetno odraditi cijelu godinu, znači od trećeg mjeseca s početkom pravljenja rasade do berbe, do sušenja, do mljevenja znači mora cijela proizvodnja biti kvalitetno odrađena i onda ljudi će uvijek dobit taj rezultat", iskreno govori Jožef Kelemen iz OPG Kelemen Jožef.

A što drugo s tolikom količinom vrhunske paprike nego u kotlić. Čobanac i fiš kuhao se na sve strane, a i tu je bilo natjecanja. Čak 94 kuhara prijavljeno je bilo na Kupu Baranje u kuhanju fiš paprikaša.