Osječko-baranjska

FLASHMOB NA GLAVNOJ OSJEČKOJ TRŽNICI

Volonterskom projektu "72 sata bez kompromisa" priključio se i Osijek

Plesa je u subotu bilo na glavnoj osječkoj tržnici. Na iznenađenje kupaca i prodavača skupina mladih u zelenim majicama izvela je flashmob – naizgled spontanu plesnu točku. Bila je to zapravo najava jedne velike volonterske akcije, a mi smo doznali o čemu se točno radi!

Projekt 72 sata u Osijeku   FOTO:Republika.eu
Piše: Jelena Grgić / STV

Uobičajenu subotnju gužvu na osječkoj tržnici prodrmali su plesni ritmovi. Iznenađeni građani pozorno su pratili što se događa. Po završetku plesne točke predstavljen je projekt simboličnog naziva „72 sata bez kompromisa“. Riječ je o međunarodnom volonterskom projektu, a koji se prvi put održava i u Osijeku.

„Zašto 72 sata? Zato što traje od 12. do 15. listopada. Zašto bez kompromisa? Zato što se mladi ljudi prijavljuju ne znajući gdje će volontirati ni s kime. Oni daju sebe i svoje vrijeme na raspolaganje upravo za druge. Cilj nam je promicati volonterstvo, zajedništvo, solidarnost i kreativnost i potaknuti ljude da se zajedno uključe u pomoć onima kojima je pomoć najpotrebnija“, objasnila je Sanja Počuča, voditeljica projekta za grad Osijek.

Projekt je pokrenut u Njemačkoj i već godinama okuplja tisuće mladih diljem Europe koji kroz tri dana zajedničkim snagama mijenjaju svoju lokalnu zajednicu različitim volonterskim akcijama. U Hrvatskoj se provodi od 2014. i to u Zagrebu, Dubrovniku, Zadru, Sinju, te Splitu, a sada se pridružio i Osijek. Dosadašnja iskustva volontera su i više nego pozitivna.

"Pa su tako pomagali socijalno ugroženim obiteljima, to su različite akcije fizičkog rada – cijepanje drva, krečenje, kreativne radionice u dječjim domovima i slično“, dodala je Počuča.

U osječku promociju projekta uključio se Plesni klub Broadway koji je zaslužan za nesvakidašnji Flashmob, a koji je razbudio posjetitelje tržnice.

"Uključili smo plesače od 11 do 35 godina jer nam je bila zgodna ta višegeneracijska skupina, plesali smo na Waka-waka od Shakire i jako smo se lijepo zabavili u cijelom procesu i nadamo se da će ovakvih projekata biti još više“, izjavila je Antonija Blažević, voditeljica Plesnog kluba Broadway.

Svi mladi između 16 i 30 godina starosti koji se žele priključiti projektu trebaju se prijaviti na internetskoj stranici www.72sata.hr.