Gost komentator

TJEDNI OSVRT

Todorić u ofenzivi

Bjelodano je da objave ne piše sam..., previše je politike s kvalitetnim podbadanjem Vlade tvrdeći da je kršila zakone

Ivica Todorić   FOTO:N1
Piše: Republika.eu / Damir Gregorović

Kao slučajno, netom prije revizorskog izvješća (najavljenog pa odgođenog!) o stvarnom stanju i dugovima Agrokora, probudio se i Ivica Todorić, donedavni vlasnik tog propalog koncerna. U nekoliko dana objavio je niz blogova u kojima napada Vladu, a najviše potpredsjednicu Martinu Dalić, kao i izvanrednog povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka. I sve to iščekujući moguću optužnicu, jer je navodno lažirao bilance za dvije milijarde eura.

Blogovi su mu temeljito studiozni, otkrivaju niz dosad nepoznatnih detalja, uglavnom kompromitirajućih za pojedince iz vlasti, međutim, kao da nešto nedostaje. A to je da nikako ne priznaje da bitni problemi nisu nastali u jednogodišnjem Plenkovićevom mandatu, nego su se gomilali mnogo prije, a u manje od godinu dana samo kulminirali. Naravno, ovaj navod nipošto ne znači da nije mogao imati pomagače iz krugova bliskih kako sadašnjoj tako i bivšim vlastima, jer sve što je i kako je radio naprosto nije mogao sam, i da se za to do dana današnjeg nije znalo. Uz to, bjelodano je da objave Todorić ne piše sam, jer malo je tu gospodarskih, a mnogo više političkih preokupacija. Kvaliteno podbada i sugerira da je Vlada kršila zakone preuzevši posrnuli mu koncern.

Sastavio je listu neprijatelja, misleći pritom da može srušiti i Vladu, koja mu eto u konačnici nije pomogla da sam spašava i spasi svoje carstvo. I tako ispada politička žrtva. Vjerojatno tom naivnom taktikom želi reći da je revizorsko izvješće fabricirano i netočno. Stoga je i zanimljiva Todorićeva tvrdnja da je zločinački plan to što su neki ljudi koje optužuje sudjelovali u priči za vrijeme i nakon donošenja lexa Agrokor.

Dakako, priča se s novim činom tek nastavlja. Hoće li je Gazda pratiti iz Beograda ili Londona, gdje navodno boravi, ne znamo, ali je jedno sigurno - riječ je o slučaju s elementima vrhunskog trilera. A kao u svakom trlieru neće pasti samo jedna glava, jer su umješane i inozemne banke, prije svega ruski Sberbank, pa je i pitanje koliko je uvjerljivo to da je Todorić saveznika i našao u Rusima koji bi sad novac trebali utjerati od države.

Jer, kako navodi i komunikacijski stručnjak Marko Rakar: “Sberbanka mora dokazati svojim dioničarima da su postupali na najpažljiviji mogući način s novcem koji im je dostavljen i moraju dokazati da uprava Sberbank sama nije sudjelovala u prijevari kad je plasirala tu količinu novca. Kad iziđe revizorsko izvješće i banke će biti u problemu objasniti zašto se to dogodilo. Banke si ne mogu dopustiti da im čovjek koji im duguje milijune bude prijatelj”.

Ali, prijatelj im ne može biti ni država Hrvatska te dugove pojedinca platiti novcem građana, a što je uostalom u cijeloj priči i najvažnije. Naročito što smo se takvih scenarija već nagledali.