Gospodarstvo

HRVATSKI TURISTIČKI KONGRES

Dodijeljene nagrade Turističke patrole 2017. - šampion turizma na kontinentu grad Varaždin

Zadarska Kneževa palača udomila je danas treći Hrvatski turistički kongres, stručno-konferencijsku manifestaciju na kojoj su važni čimbenici najjače hrvatske gospodarske grane raspravljali o turizmu budućnosti i jesmo li spremni za održivi razvoj.

Postrojavanje povijesnih postrojbi povodom dana Varaždinske županije   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Prije samog Okruglog stola, Večernji list i Poslovni dnevnik dodijelili su nagrade Turističke patrole 2017. Prvi put je dodijeljena nagrada šampiona turizma kontinentalne Hrvatske koju je osvojio grad Varaždin, dok je titulu Šampiona turizma i jadranske Hrvatske 2017. ponio grad domaćin - Zadar. Sljedeći cilj Zadra, ali i ostalih sredina, je jačanje turizma izvan udarnih ljetnih mjeseci.

Povećanje broja gostiju i noćenja više nije primarna tema. Sedmi i osmi mjesec su dosegnuli vrhunac. Tema Okruglog stola su i odlični rezultati i povećanja broja gostiju u lipnju i rujnu, kaže ministar turizma Gari Capelli:

"O tome sredine moraju same voditi brigu. Mi imamo koncept razvoja turizma do 2020. Mi ćemo zadati neke parametre sredinama da im olakšamo i vrlo brzo ćemo s time izaći", najavio je Cappelli. S produživanjem turističke sezone u istu rečenicu ide održivi turizam; neke su sredine već krenule tim putem:

"Takvih destinacija ima koji su prije desetak godina pokrenuli izradu studija održivog razvoja i destinacijskog menadžmenta. Danas im je to veliki plus i iz godine u godinu će pokazivati bolje rezultate, produživat će turističku sezonu, imat ću kvalitetne programe koji će privlačiti turiste i neće imati nikakav problem tijekom svih 12 mjeseci", dodaje ministar turizma. Ministar turizma Gari Capelli i od zračnih luka očekuje velike stvari:

"Jedna od glavnih stvari jest da Hrvatska postane avio destinacija. Sve zračne luke bilježe 15 do 20 posto povećanje. To nije slučajno. Mi smo prošle zime dogovarali s avio kompanijama i povećavali od Britanije, Fransucke, Njemačke letove sa svih mogućih destinacija i na na kraju krajeva otvorili smo liniju s Dubaijem preko koje smo povezani s 80 zemalja svijeta", istaknuo je Cappelli. Završeni su pregovori sa svim jačim avio-kompanijama i turoperatorima u svijetu te će ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica imati program u kojem će davati potporu samo u predsezoni i posezoni, kaže Capelli:

"Krećemo s jakim avio programom u drugom-trećem mjesecu koji će trajati dopred kraj godine tako da produžimo turističku sezonu, zaintrigiramo i kontinent time zdravstveni i kulturni turizam. Hrvatska kao avio destinacija. Program postoji, pregovori su napravljeni, sredstva su osigurana", kazao je Cappelli. Program prvo moraju u prosincu usvojiti Sabor i Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice.