Osječko-baranjska

SUDBINA MU JE NEPOZNATA

Dvorac Eugena Savojskog – hoće li propasti veliki turistički potencijal?

Sudbina dvorca Eugena Savojskog u Bilju još uvijek je nepoznata. Općina ima veliku želju zajedno s Osječko-baranjskom županijom otkupiti dvorac od Hrvatskih šuma, a koje još uvijek nemaju nadzorni odbor koji bi odlučio o prodaji dvorca. Ipak Općina dvorac neće kupovati pošto poto jer potrebna mu je obnova, a vremena je sve manje da se taj projekt stigne nominirati u sklopu Urbane aglomeracije Osijek.

Dvorac Eugena Savojskog – hoće li propasti veliki turistički potencijal?   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Dvorac Eugena Savojskog u Bilju vidio je i bolje dane, ali ne u ovom stoljeću. Već niz godina u njegovo održavanje se ne ulaže, a u Općini Bilje vjeruju kako njegov turistički potencijal može dosegnuti samoodrživost. Poneka turistička manifestacija samo je dio onoga čemu bi služio kada bi dospio u vlasništvo lokalnih vlasti.

"Dobio sam uvjeravanje da će ovaj tjedan nadzorni odbor biti konstituiran i da će nakon toga prva tema na njihovom radnom sastanku biti upravo otkup dvorca i dobio sam uvjeravanje da će se to zaista do konca ovoga mjeseca riješit, tako da mi u proračunu imamo osigurana sredstva. Žao bi mi bilo da u konačnici moramo odustati od kupovine dvorca ali i to moramo uzeti kao realnost jer ako Hrvatske šume ne reagiraju promptno jer mislim da smo zakasnili već uveliko na sve ono što smo trebali odraditi, ali ovo je 5 do 12, zaista u pravom smislu 5 do 12. Ako ne budu promptno reagirali mi ćemo morati odustati"Željko Cickaj, rekao je Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje.

Tada bi budućnost ovog kulturnog bisera bila upitna, ali nadam se da će biti razumjevanja i da će se ovo brzo riješiti jer to nam je potrebno sada, kaže Cickaj. A žurba je zbog Urbane aglomeracije Osijek na koju se projektna dokumentacija za obnovu dvorca treba nominirati. Ako dvorac ipak dospije u vlasništvo općine i županije njegova svrha će biti turistička, a zamišljen je kao početna točka obilaska Baranje. A kada se obilazi Baranja obično se iz Bilja ide prema Kopačkom ritu, odnosno Kopačevu, mjestu koje je do nedavno bilo cijelo raskopano. Gotovo 19 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje kanalizacijskog sustava bliži se svome kraju.

"S izvođačima radova pokušavamo pronaći zajednički jezik da sve one poteškoće, sve one probleme na koje smo naišli tijekom izvođenja radova riješimo, otklonimo, da sve ono, eto nažalost kažem i Hrvatske vode inzistiraju na nekakvim rješenjima koja nisu baš sukladna projektu, ali evo to je stalna borba nas načelnika da istjeramo to na nekako dobro da se sve završi na dobrobit svih mještana tako da se iskreno nadam da će i konačnici i taj sustav kanalizacije biti završen nakon eto čekamo više od 10 godina", dodaje Cickaj.

Još mnogo projekata planira se u Bilju. Jedan od njih je rekonstrukcija biciklističke staze do Osijeka koja će se raditi sljedeće godine, a razmatraju se i rješenja za osvjetljenje. U Osnovnoj školi krenut će se s dogradnjom blagovaonice i još nekih popratnih sadržaja koji su potrebni s obzirom da škola ima organiziran produženi boravak koji koristi više od 30 djece, kazao je Cickaj.