EU

PROBLEMI ZA POBJEDNIKE IZBORA

Merkel poziva na veliku koaliciju; Schulz poručuje: Socijaldemokrati idu u oporbu

CDU i CSU su očekivali bolji rezultat, ali zajedno smo odgovorni za našu državu i njezinu budućnost", poručila je Angela Merkel u izbornoj noći. Merkel kojoj je ovo četvrti mandat, očekuje do sad najteže sastavljanje vladajuće koalicije. Socijaldemokrati su najavili odlazak u oporbu. Analitičari strahuju od uspjeha krajnje desnice.

Angela Merkel   FOTO:Facebook
Piše: Media Servis

Pobjeda koja ima gorak okus. CDU kancelarke Angele Merkel dobio je povjerenje od 33 posto građana, čak 8,5 posto manje nego prije 4 godine. Slično je i s SPD-om koji je ostvario najgori rezultat u povijesti. Merkel je potvrdila da će razgovarati s liberali, zelenima i socijaldemokratima oko formiranja vlasti.

"Tražit ću razgovor s FDP-om, Zelenima i SPD-om jer je važno da Njemačka ima stabilnu i dobru vladu. Čula sam što je rekao SPD, ali svejedno smatram da treba ostati u kontaktu", rekla je Merkel. No, šef SPD-a Martin Schulz odlučio je da će s ocojenih 20,5 posto gasova, biti u oporbi.

"Bit ćemo jaka oporba u ovoj državi i borit ćemo se demokraciju te protiv onih koji je dovode u pitanje i napadaju", rekao je Schulz.

Uspjeh Alternative za Njemačku (AfD), koja se nametnula kao treća politička snaga na nedjeljnim izborima, glavna je tema. Dan nakon izbora odmah šok- supredsjednica Frauke Petry poručila je da će u Bundestagu djelovati samostalno, a ne kao dio zastupničkog kluba. Prvi put nakon Drugog svjetskog rata u Bundestagu će sjediti predstavnici jedne desno populističke stranke. Zbog izbornog trijumfa ekstremne desnice u nekoliko velikih gradova sinoć su izbili masovni prosvjedi. Prosvjednici su palili baklje i nosili plakate, kojima su poručili da su "izbjeglice dobrodošle u Njemačku" i da "mržnja nije alternativa". Glasače AfD-a, Merkel planira vratiti dobrom politikom.

"1,3 milijuna glasača smo izgubili od Alternative za Njemačku. Sličnu situaciju smo imali 2009. godine. To je bio signal koji je poručio da se želi srušiti velika koalicija. Posebno ćemo se koncentrirati na one koji su se priklonili AfD-u", kazala je Merkel.Europskoj uniji snažna njemačka vlada potrebnija je nego ikad, poručio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Izbore u Njemačkoj komentirali su i hrvatski EU parlamentarci. Presudila su sigurnosna, ne ekonomska pitanja- komentar je Tonina Picule dok Dubravka Šuica smatra kako od ovih izbora u možemo mnogo naučiti.