Osječko-baranjska

ZAVRŠILI 19. RIBARSKI DANI

Najmasovniji praznik hrane u Baranji dosad!

Rijeke automobila i ove nedjelje slijevale su se u Kopačaevo. Glavni događaj u Slavoniji i Baranji ovoga vikenda bez sumnje su bili "19. Ribarski dani". Jučer je zabilježena rekordna posjećenost, a danas je veliku pozornost privukla čuvena kopačevska Fišijada. I ljubitelji glazbe došli su na svoje.

Fišijada u Kopačevu   FOTO:STV
Piše: Dino Perković / STV

Melankolični portugalski stihovi u Dvorištu bake Katice. U okviru 19. ribarskih dana posjetitelje je sinoć koncertom oduševila Jelena Radan sa svojim izvedbama poznatih pjesama Fado stila. Danas, pak ono po čemu su Ribarski dan najpoznatiji – riblji specijaliteti. Naime, ribarska tradicija mjesta Kopačeva iz koje su i nastali popularni Ribarski dani koji privlače tisuće posjetitelja, sada je već dobro poznata. Iz iste te tradicije potekla je i ljubav stanovnika Baranje prema poznatoj gastronomskoj deliciji – fiš paprikašu. I ove godine fišijada koja se već tradicionalno održava u okviru Ribarskih dana u Kopačevu okupila je neke od najvećih majstora kotlića. 47 ekipa tako se natjecalo za prestižnu titulu najboljeg kuhara fiš paprikaša.

"Moram priznati da smo mogli čak i do 100 ekipa primiti, ali nažalost nije to samo fišijada, jednostavno nemamo ljudi da poslužimo toliko ekipa. Ribu smo mi osigurali. znači dobije se tri kile očišćene ribe, dobiju šest mjesta u Kulturnom domu gdje mogu pojesti svoju ribu, a sve ostalo su sami osigurali", kaže glavni organizator Fišijade Zsolt Faraho.

Majstori popularne riblje delicije na natjecanje su pristigli iz cijele Slavonije i Baranje, a ove godine po prvi puta i nekoliko ekipa iz susjedne Mađarske.

A naravno, u kuhanju fiš paprikaša okušale su se i brojne domaće snage. Majstori kotlića otkrili su nam i kako napraviti vrhunski fiš, no najveće kuharske tajne ipak nisu odali.

"U dobar fiš ide dobra paprika, to je v0, nulta pozicija, nakon toga friška riba, voda iz Kopačkog rita i tuzlanska sol koju mi stavljamo", kaže Bela Bakai.

"Mi ćemo praviti na starinski način, obična voda, luk, paprika, sol, i to je to. Mora biti kvalitetna paprika i kvalitetna riba", kaže Roland Čeperka.

Upravo to – kvalitetna riba, već devetnaest godina vrhunski je mamac za posjetitelje u Općini Bilje. Rekordna posjećenost ovogodišnjih Ribarskih dana dokaz je uspješne strategije privlačenja gostiju upravo onim najboljim što ovaj dio Hrvatske nudi.

"19. po redu Ribarski dani definitivno su sada pokazali svoje pravo lice, da su najbolja i najveća gastronomska manfestacija u Baranji. Nikada do sad nismo imali toliko puno izlagača domaćih proizvoda, hrane, pića i suvenira. Kao što vidite iza nas, toliko je puno posjetitelja da ne stanu svi u jednu ulicu", kaže direktorica Turističkog ureda općine Bilje Danijela Mihaljević.

A s obzirom na tu činjenicu te na rast broja posjetitelja organizatori Ribarskih dana u Kopačevu nadaju se kako će iduće godine biti u mogućnosti osigurati dovoljno prostora i organizacijske infrastrukture kako bi se ova manifestacija i dalje mogla razvijati.