Ostalo

TJEDNI PREGLED

Tjedan su obilježile poplave u Zadru, ali i političke odluke i trzavice

Na Zadar je palo najviše kiše u povijesti, a ponedjeljak je bilježio oborina više nego i jedno mjesto na planeti. Ogromna materijalna šteta zabilježena je i u Ninu. U Zadar je stoga požurio i državni vrh.

Ilustracija   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

"Srećom nema ljudskih žrtava. To je ono što je najvažnije u ovom trenutku", kazao je premijer.Stiglo je u Zadar 300 vojnika, a pomoć za ispumpavanje tisuća objekata je pristizala iz drugih dijelova Hrvatske. Nin je ostao odsječen od svijeta jer su nastradala oba kamena mosta koja ga vežu s kopnom, a tamošnja solana, potpuno je potopljena. Mještani su krivce našli u neodržavanju brane, no dok je vode bilo, bilo je i pranja ruku.

"Nije oštećenje nego je to odnijela voda. Nema mosta više", "Nasip nije popustio, nasip je voda preskočila", "Teško je naći odgovornost, to je nasip izgrađen još 1953. godine", "Odgovornost za nasip imaju hrvatske vode", najčešći su komentari koji su plivali u eteru.I dok se Splićanima diže prirez na maksimalnih 15 posto, za dobre vijesti pobrinuo se ministar financija Zdravko Marić koji je u intervjuu Media servis objavio da se proračun puni iznad očekivanja.

"Deficit državnog proračuna je nekih 800 milijuna kuna manji. Mi smo u prvih 6 mjeseci čak u suficitu nekakvih 30-ak milijuna kuna", zaključio je Marić.Zbog pobune koja je nastala zbog najavljenog poreza na nekretnine, od njega je premijer Plenković odlučio odustati. Ipak, pobrinuo se da tu ne stavi točku već zarez i svečano obećao.

"Da ćemo ovu tematiku u budućnosti regulirati kroz drugi zakon. Riječ je o zakonu o komunalnom gospodarstvu."Istodobno, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Budimpešti je od mađarskog premijera Orbana i predsjednika Adera tražila odgovor na pitanje zašto su najavili blokadu Hrvatskog ulaska u OEC.

"Riječ je, kako mi je danas objašnjeno, o zaštiti mađarskih poslovnih interesa, jer OECD nije politička organizacija", pojasnila je predsjednica.I dok su nas uvjeravali da smo dobri sa sjevernim susjedima, neki su huškali na zapadne. Umirovljeni general Davor Domazet Lošo razriješen je članstva iz predsjedničinog vijeća za domovinsku sigurnost jer je izjavio da bi "hrvatski pješaci za 48 sati mogli ući u Ljubljanu". Kraj tjedna obilježio je povratak zastupnika u saborske klupe, frcale su iskre, a ministrica Dalić u jednom trenutku izgubila je kontrolu.

"Moja je djedovina ispod jezera, a vi se ovdje sada brinete..." "Podpredsjednice Vlade!" "Nemojte mi to ovdje davati" "Potpredsjednice Vlade!", smirivao ju je predsjednik Sabora Gordan Jandroković."Dok se u Saboru svađaju, policajci su zbog dotrajale opreme i mizernih plaća po tko zna koji put pisali ministru Božinoviću. On je obećao to pomoći, ali i zimske jakne bi mogli čekati dva mjeseca. Zato su se mnogi odlučili na odlazak iz zemlje, upozorili su sindikati.

Proteklog tjedna napustio nas je istaknuti publicist, nakladnik i intelektualac židovskog podrijetla Slavko Goldstein. Bio je antifašist i jedan od osnivača HSLS-a. Unatoč tome što mu je pola obitelji pobijeno od strane ustaša, bio je pobornik politike mira i upozoravao na revitalizaciju fašizma. Mnogi su se složili da je zaslužio više od jedne rečenice sućuti premijera Plenkovića i zasigurno nikako vulgarnu rečenicu "obradovalo me da je umro", svećenika don Plenkovića.