Osječko-baranjska

RIMLJANI U KOPAČEVU

Rimske legije u punoj vojnoj spremi i sutra u Kopačevu i Kopačkom ritu

Rimske legije vratile su se u Kopačevo. U punoj spremi vojnici su danas marširali ovim baranjskim mjestom u kojem su postavili tabore te pokazali svoje oružje, bojne sprave i načine borbe. Dio je to dvodnevne manifestacije „Spirit of Imperium Romanum“, a mjesto Kopačevo nije slučjano odabrano. Ondje se nalaze ostaci limesa koji se prostire duž cijeloga sela i čini ga jedinstvenim arheološkim nalazištem.

Rimske legije u Kopačevu i Kopačkom ritu   FOTO: STV
Piše: Jelena Grgić / STV

Od vojnih tabora u Kopačevu rimski vojnici marširali su sve do Kopačkog rita. Odjeveni u uobičajenu vojničku opremu privlačili su znatiželjne poglede.

Kada nisu išli u borbu legionari su na sebi imali i do 37 kilograma opreme, no u okršajima bi ih to previše usporavalo i morali su biti nešto lakši pa su nosili oko 18 kilograma.

Najviše tereta na sebi imao je predvodnik legija.

"Medvjeđe krzno na meni je simbol snage i jačine i zbog toga hodam prvi u skupini da bi preplašio protivnika. Ja ne ratujem, samo držim zastavu i svi se moraju boriti do zadnje kapi krvi da mene obrane. Iako sam i ja podučen za borbu tek se na samom kraju mogu uključiti u borbu", izjavio je Zoltan Jankovics, Udruga Savaria Legio.

A u borbama su se koristile razne naprave od katapulta do „škorpiona“. Njime se namatala strijela što nije bilo jednostavno ni brzo, ali je imalo učinka.

"Strijela može odletjeti 300-400 metara i može proći kroz 3-4 vojnika. Postoje dvije vrste strijela jedna je šiljasta, a druga je kao klin. Ako se s njom puca onda se razbijaju štitovi vojnika, a sa šiljastom strijelom se probijaju vojnici, jedna može proći kroz 3-4 čovjeka", izjavio je Szombat Andreas, Udruga Savaria Legio.

Nekadašnji život rimskih vojnika na manifestaciji su oživjeli članovi mađarske Udruge Savaria Legio. Svime što su pokazali oduševili su posjetitelje manifestacije.

Uživati se moglo tijekom cijelog dana i na brojnim popratnim aktivnostima kao što su radionice za djecu, dok su dame mogle dobiti rimsku frizuru.

Sve to mogao bi postati novi turistički proizvod koji ima svoje povijesne temelje. Za vrijeme Rimskog carstva Kopačevo je imalo strateški položaj.

"Ovdje su bili stacionirani legionari po nalazima iz rimskog doba od ovog dvorišta pa sve do Kopačkog rita je bila njihova postaja čuvali su granice Rimskog carstva. Mi smo se sada malo vratili u prošlost i želimo promivirati nešto novo", izjavila je direktorica  Privilegium d.o.o. i organizator manifestacije, Marija Guzinan.

"Ovo je jedan naglasak na kulturno-povijesnu baštinu, a ne samo na prirodu što je nama osnovno i ovo će poslužiti kao edukacija posjetitelja na događanja iz vremena Rimljana i isto tako poslužiti će kao učvršćivanje svih turističkih subjekata na ovim prostorima kao i bolju suradnju sa lokalnom zajednicom na području Baranje", izjavio je  Davor Mikulić, v.d. ravnatelj JU Park prirode Kopački rit.

Ovaj jedinstveni povijesno-zabavni spektakl nastavlja se i sutra od 10 sati otvaranjem rimskog tabora gdje će svi koji to danas nisu, moći vidjeti kako su vojnici živjeli, koje su oružje imali, a prikazat će i bojne sprave te načini borbe.