Osječko-baranjska

PROSLAVLJEN DAN GRADSKE ČETVRTI

Retfala očekuje dovršetak biciklističke staze koji čeka godinama

Osječka zapadna gradska četvrt, Retfala obilježila je svoj dan, a ujedno i crkveni god, blagdan Uzvišenja svetog Križa. Održana je i svečana sjednica Vijeća Gradske četvrti, a mi smo tu prigodu iskoristili provjeriti kakva je budućnost ovog dijela Osijeka i što u njemu treba mijenjati.

Retfala   FOTO:STV
Piše: Marin Ćurić / STV

Kartanje bele u hladu nebodera. Takozvano Žuto naselja u Retfali. Crkveni je god i dan gradske četvrti, no društvo koje je zatekla ekipa Televizije Slavnije i Baranje okupilo bi se ovdje i bez organizirane pučke proslave. 

"Rođen sam tu kraj škole, prva kuća do škole, u Strossmayerovoj ulici, tada je bila samo Strossmayerova ulica, Petefijeva, Kozjačaka, i onda su se postepeno gradile druge ulice. -A što je bilo okolo? - Livade, kukuruzišta, iz svog vrta sam mogao gledati Gutmanovu željeznicu kad su se kukuruzi posjekli, 10-11. mjeseca. -A škola Vladimira Nazora? - To je kasnije bila Poljoprivredna i sad je više nema. Sad je šetalište za pse. Imam psa i opet imam koristi od bivše škole tu", priča Darko Ovničević.

Retfala se od pedesetih i šezdesetih godina uvelike urbanizirala, malo toga ovdje podsjeća na prošla vremena. No, to ne znači kako ovdje nema prostora za poboljšanje kvalitete života. Naprotiv. Vodstvo ove gradske četvrti u posljednje vrijeme osjeća se zapostavljeno.

"Obzirom da smo unatrag dvije godine bili u određenoj stagnaciji projekata što se tiče Retfale, očekujemo malo ipak kvalitetniji pristup i sadržajniji pristup Retfali, jer činjenica je da nismo u programu gradnje Grada Osijeka, nismo nešto posebno. U projektima smo zaobiđeni", kaže predsjednik Vijeća GČ Retfala Željko Lijić.

Ne želimo kritizirati gradsku vlast, već argumentirano pokazati kako Retfali treba više novca. Razmijemo da ga nema, no očekujemo drugačiji pristup – dodaje Lijić. Kao problem broj jedan ističe nedovršenu biciklističku stazu.

"Svjesni smo činjenice da je Retfala jedina gradska četvrt u Gradu Osijeku koja nema biciklističku stazu. Ona se već niz godina radi mic po mic, međutim još nije u cjelini izgrađena. Nismo zadovoljni s time. Ne možemo u neke druge četvrti ulagati više, a ne da svake godine slušamo, znači mi sva okolna naselja povezujemo na Osijek, a u Gradu Osijeku biciklističku stazu još uvijek nemamo", dodaje Lijić.

A biciklistička staza bit će dovršena tek kad se obavi rekonstrukcija tramvajske pruge u Strossmayerovoj, stoga će u Retfali još uvijek morati biti strpljivi. Oko pola milijuna kuna Retfala godišnje dobije na raspolaganje. Velika većina tog novca, čak četiri petine potroši se na sanaciju nogostupa, pa je tako i ove godine. Kao veliki problem ističu i nepostojanje javne rasvjete u podvožnjaku kod Frigisa. Prije svečane sjednice Vijeća gradske četvrti, članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala odali su počast poginulim pripadnicima na retfalačkom groblju.