Crna kronika

SUĐENJE ''PO KRATKOM POSTUPKU''

Bombašu iz Kneževih Vinograda ukupno 8 mjeseci zatvora!

Na Općinskom sudu u Osijeku u utorak je, pod predsjedanjem sudca Predraga Bertića održano suđenje izvjesnom D.K. (podatci poznati redakciji), koji je, podsjetimo, na Dan državnosti, u 20 sati u Kneževim Vinogradima, multietničkom mjestu u srcu Baranje, na ulaz obiteljske kuće 54-godišnjeg Andrije Lazara, bacio ručnu bombu, takozvanu ''kašikaru''. Taj je podmukli i kukavički čin, kako su ga mnogi mještani Kneževih Vinograda nazvali, po mnogima bio napad nacionalističke prirode, čiji je povod bila izvješena hrvatska zastava na dan državnosti 25. lipnja na kući obitelji Lazar.

Bombašu iz Kneževih Vinograda 8 mjeseci zatvora, liječenje od alkohola i PTSP-a!   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / I.K.

Državno odvjetništvo za optuženog (sada i osuđenog) "bombaša" tražilo je zatvorsku kaznu u trajanju od osam godina, kao i obvezno psihijatrijsko zatvoreno liječenje u tom trajanju

Zanimljivo, D.K. je na suđenju izjavio kako je razlog za bacanje bombe bila osveta zbog prijavljivanja policiji prije nekoliko godina zbog glasne narodnjačke glazbe na dan Svih Svetih i kazne od 200 kuna koju je tada morao platiti zbog uznemiravanja javnog reda i mira.

PROČITAJTENacionalistički napad bombom u Kneževim Vinogradima!

"Moje mišljenje je da je taj razlog neutemeljen i izmišljen, da je ipak u pitanju međunacionalna netrpeljivost, obzirom na deklarirano četništvo optuženog, širenje velikosrpskih ideja koje je javno promovirao do današnjeg dana i zbog čega je čak na jednom poslu u vinskom podrumu dobio i otkaz. Malo bizaran, odnosno izmišljen razlog, zbog 200 kuna čekati dvije-tri godine na osvetu, osvetu izvršiti točno na Dan državnosti planirajući pobiti četveročlanu hrvatsku obitelj među kojima je bila kći Andrije Lazara - policijska službenica i njena jednoipolgodišnja kćer, i to sve zbog 200 kuna", priča za naš portal nakon suđenja osoba bliska napadnutoj obitelji koja je, očekivano, razočarana izrečenom presudom. Osjećaju se, kažu, napušteno i nezaštićeno.

Treba reći i kako je sudski vještak optuženog (sada i osuđenog) "bombaša" opisao kao psihički nestabilnu osobu koja se treba liječiti od alkohola i neliječenog PTSP-a.

Na samom suđenju nije postavljeno pitanje ratnog puta optuženika, ali su potvrđeni navodi našeg portala o tome kako je kod D.K. policija pronašla oružje i eksplozivne naprave ručne izrade!

PROČITAJTEKod optuženog pronađen čitav ''arsenal'' oružja!?

Za kraj recimo i kako je D.K. na koncu osuđen je da je počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti - dovođenjem u opasnosti života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te kazneno djelo protiv javnog reda - nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Osuđen je na ukupnu zatvorsku kaznu u trajanju od 8 mjeseci, gdje je uračunato vrijeme koje je do sada proveo u pritvoru.

Postavlja se pitanje koliko država Hrvatska i hrvatsko pravosuđe štite svoje građane, kada će psihički nestabilna osoba i naoružana osoba koja boluje od PTSP-a i ima problema s alkoholom, koja se pri tome deklarira kao četnik i koja je pokušala ubiti cijelu obitelj ubrzo biti na slobodi.

Je li, uzimajući u obzir sve činjenice, strah napadnute obitelji od mogućnosti ponovnog napada izlaskom osuđenika D.K. na slobodu opravdan, procjenite sami.