Osječko-baranjska

SASTANAK PREDSTAVNIKA ŽUPANIJE I OPĆINE BILJE

Vremena za otkup dvorca Eugena Savojskog sve manje

Općina Bilje bilježi značajne napretke u turizmu. Grana je to na kojoj sve više temelje svoj napredak, a velika je želja vlasti otkup dvorca Eugena Savojskog od Hrvatskih šuma koji bi zatim nakon revitalizacije postao nova atrakcija. Vremena za otkup sve je manje s obzirom da se bliže rokovi za nominaciju na projekte kroz koje bi se financirala obnova, čulo se na radnom sastanku Osječko-baranjske županije i Općine Bilje, a govora je bilo i o ostalim projektima.

Vremena za otkup dvorca Eugena Savojskog sve manje   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Zub vremena ne štedi dvorac Eugena Savojskog, a svo to vrijeme njegov potencijal propada.

Napravljena je neformalna procjena u kojoj bi Osječko-baranjska županija i Općina Bilje sudjelovali s istim iznosima u otkupu dvorca, no još uvijek postoji problem kazao je župan Ivan Anušić.

"Taj mali problem se zove nadzorni odbor Hrvatskih šuma koji ćemo u ovom trenutku pokušati riješiti čim prije s ministrom ili sa šefom uprave Hrvatskih šuma jer oni naravno moraju potvrditi samu prodaju tog dvorca jer dvorac je u vlasništvu Hrvatskih šuma. To je jedna od tema koju moramo promptno rješavati", kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

A problem općina ima i s Hrvatskim vodama. Nezadovoljstvo radovima u Kopačevu izrazio je načelnik Cickaj.

"Na žalost previše novaca trošimo za komnalnu infrastrukturu da bi si dozvolili da radimo na loš način, a provedba je izuzetno loša. Generiramo probleme već četiri godine. Zaista, idem po Hrvatskim vodama kod raznog rukovodstva, kod direktora iznoseći svoj problem, do danas to nije riješeno, samo se odgađa. Jednostavno morao sam upoznati župana s tim problemom i zatražiti pomoć u komunikaciji i iznalaženju riješenja i iskreno se nadam i vjerujem da ćemo sljedeći tjedan sjesti s direktorom Hrvatskih voda i da ćemo konačno te probleme ostaviti iza sebe", rekao je načelnik Općine Bilje Željko Cickaj.

Osnovna škola u Bilju ima organiziran produženi boravak za djecu od prvog do četvrtog razreda. 37 osnovnoškolaca taj boravak trenutačno koristi i u njemu imaju topli obrok, a nedostaje im blagovaonica.

"Dogovorili smo se da se napravi blagovaonica. Već je to bilo govora o tome, ali nije zaživjelo do sada, ali eo dogovoreno je da se napravi projektna dokumentacija i da ćemo vjerojatno iduće godine financirati izgradnju jedne blagovaonice gdje bi djeca mogla imati svoju jauznu, svoju blagovaonicu za ono što Općina Bilje i što će Osječko-baranjska županija od 1.1. financirati, a to su obroci", dodaje Anušić.

Biciklistička staza između Bilja i Osijeka također zahtjeva nova ulaganja.

"Zajedno s Gradom Osijekom smo krenuli u izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju biciklističke staze, osvjetljenje biciklističke staze, ali ono što sam zamolio župana, da se županija zaista uključi u mrežu biciklističkih staza jer se one protežu uglavnom uz županijske ceste kako bi cijelu Općinu Bilje koja je zaista turistička destinacija povezali u tu mrežu biciklističkih staza i ja se iskreno nadam da ćemo to u dogledno vrijeme i riješiti", dodaje Cickaj.

Riječi je na sastanku bilo i o nekoliko drugih projekata. Preko županijske ceste u Bilju uskoro će se ocrtati novi pješački prijelazi, a razmišlja se i o postavljanju semafora koji bi palio crveno svjetlo prilikom prekoračenja brzine kako bi djeca imala sigurniji put do škole. Projekt uređenja Stare Drave se nastavlja i dalje, a na sastanku se raspravljalo i kako zajedničkim snagama riješiti probleme s komarcima i zbrinjavanjem pasa lutalica.