EU

GODIŠNJI GOVOR PREDSJEDNIKA EUROPSKE KOMISIJE

Juncker o stanju EU: "Dobili smo vjetar u jedra, nejednakosti moraju prestati"

Predsjednik EK , Jean Claude Juncker, održao je svoj godišnji govor o stanju Europske unije. Predstavio je smjernice rada Komisije do kraja mandata, kao i svoju viziju Europe.U sat vremena dugom, ovaj puta i optimističnom govoru, Juncker je spomenuo i Hrvatsku za koju kaže da mora ući u Schengen čim ispuni uvjete za to.

Jean Claude Juncker   FOTO:Boris Kovacev / CROPIX
Piše: Media Servis

Na samom početku govora Juncker je pred Europarlamentom naglasio da se Europskoj uniji "vratio vjetar u jedra" dodavši kako je prošle godine u isto vrijeme svima bilo jasno da Europa nije u dobrom stanju, a izbor je bio okupiti se ili povući. Izabrano je zajedništvo.

"U petoj smo godini ekonomskog oporavka koji je napokon došao do svake države članice. Rast u EU je iznad 2 posto u cjelini, a u eurozoni 2,2 posto. Nezaposlenost je najniža u posljednjih devet godina. Osam milijuna radnih mjesta je otvoreno"Među prioritetima za narednu godinu pet je najvažnijih: osnažiti europski trgovinski program, ojačati industriju, borba protiv klimatskih promjena, zaštita u digitalnom dobu i daljnja briga oko migracija. Smjer za budućnost mora se jasno zacrtati, smatra.

"Sada nam je otvoren prozor mogućnosti, no on neće ostati zauvijek otvoren" "U suprotnom u budućnosti ćemo biti više razočarani onime što nismo napravili nego onim stvarima koje jesmo". U ožujku je Juncker predstavio "Bijelu knjigu" sa pet mogućih scenarija. Danas je iznio i "šesti scenarij", njegovu osobnu viziju. U njemu prevladavaju želja za većom demokratičnosti, slobodom, vladavinom prava i jednakosti svih građana Europske unije.

"Europa mora disati sa oba plućna krila, istočnim i zapadnim. U suprotnom bi se lako mogla ugušiti. Ne smijemo dopustiti da imamo građane drugog reda". Šef Europske komisije naglasio je da se Schengen odmah mora osigurati Rumunjskoj i Bugarskoj, spomenuo je i Hrvatsku.

"Hrvatska također zaslužuje ulazak u schengenski sustav, čim uvjeti za to budu ispunjeni"Govor Predsjednika EK s pažnjom su pratili i naši europarlamentarci. Biljana Borzan posebno je zadovoljna što je u svom "šestom scenariju" spomenuo i potrebu za rješavanjem nepravde različite kvalitete proizvoda na tržištu, problema kojeg ona dugo ističe. Sam govor smatra vrlo dobrim, a komentirala je i spominjanje Hrvatske i Schengena.

"Smatram da se radi o jednom odličnom političkom govoru. Poslane su poruke optimizma, što u stvari EU u ovom trenutku i zaslužuje", rekla je Borzan. Govor koji je Europa slušala danas svakako je jedan od upečatljivijih aktualnog šefa EK, sadržajan, sa konkretnim planovima, ali i kritikama Uniji i s porukama o promjenama koje se moraju dogoditi.Da je govor bio konkretan i da je spominjanje Schengena i Hrvatske svakako dobra poruka smatra i Tonino Picula, no ističe kako Juncker kod spominjanja Hrvatske nije spomenuo spor sa Slovenijom, što smatra znakovitim. Ambicije za narednu godinu su velike,no za njih je potreban i konsenzus - mogu li se pomiriti u mnogim stvarima velike razlike u stajalištima 27 članica?

Juncker je oštru poruku poslao Turskoj rekavši da nas prestane prozivati za fašizam i nacizam.Prozvao je i neke članice, poput Mađarske i Poljske zbog otpora kvotama za izbjeglice. Istaknuo je i jaku potrebu za poticanjem svih država članica da pristupe jedinstvenoj monetarnoj uniji, predlaže i funkciju svojevrsnog ministra financija EU-a. Juncker smatra da je širenje nužno, no ne u ovom mandatu. Pred kraj govora dotaknuo se i Brexita rekavši da Bruxelles nikada neće prežaliti odlazak Velike Britanije iz zajednice, ali da je siguran da će uskoro i sami Britanci tako misliti.