EU

PREDSTAVLJENE SMJERNICE RADA KOMISIJE

Juncker o stanju EU: "Hrvatska treba u Schengen čim ispuni kriterije"

Predsjednik EK, Jean Claude Juncker, održao je svoj godišnji govor o stanju Europske unije. Predstavio je smjernice rada Komisije do kraja mandata, kao i svoju viziju Europe.U sat vremena dugom govoru Juncker je spomenuo i Hrvatsku za koju kaže da mora ući u Schengen čim ispuni uvjete za to.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Na samom početku govora Juncker je pred Europarlamentom naglasio da se Europskoj uniji "vratio vjetar u jedra" dodavši kako je prošle godine u isto vrijeme svima bilo jasno da Europa nije u dobrom stanju, te je izbor bio okupiti se opet ili povući. Izabrano je zajedništvo, kaže.

"U petoj smo godini ekonomskog oporavka koji je napokon došao do svake države članice. Rast u EU iznosi iznad 2 posto u EU u cjelini, a u eurozoni 2,2 posto. Nezaposlenost je najniža u posljednjih devet godina. Osam milijuna radnih mjesta je otvoreno".

Predstavio je prioritete za iduću godinu. Među mnoštvom njih pet je najvažnijih: osnažiti europski trgovinski program, jačanje industrije, borba protiv klimatskih promjena, zaštita Europljana u digitalnom dobu i daljnja briga oko migracija. Naglasio je da se smjer za budućnost mora jasno zacrtati.

"Sada nam je otvoren prozor mogućnosti, no on neće ostati zauvijek otvoren" 

"U suprotnom u budućnosti ćemo biti više razočarani onime što nismo napravili nego onim stvarima koje jesmo".

U ožujku je Juncker predstavio i "Bijelu knjigu" EU-a sa pet mogućih scenarija budućnosti. Danas je iznio i "šesti scenarij", njegovu osobnu viziju za koju se dugo nagađalo da će ju danas predstaviti. U njemu prevladavaju želja za većom demokratičnosti, slobodom, vladavinom prava i jednakosti svih građana Europske unije.

"Europa mora disati sa oba plućna krila, istočnim i zapadnim. U suprotnom bi se lako mogla ugušiti. Ne smijemo dopustiti da imamo građane drugog reda." 

Za ovoga mandata neće biti proširenja, no EU ne može ostati samo na 27 članica u budućnosti, smatra. Šef Europske komisije spomenuo je u govoru i Hrvatsku.

"Hrvatska također zaslužuje ulazak u schengenski sustav, čim uvjeti za to budu ispunjeni.

Oštru poruku poslao je Turskoj rekavši da prestane Europu prozivati za fašizam i nacizam. Istaknuo je i jaku potrebu za poticanjem svih država članica da pristupe jedinstvenoj monetarnoj uniji. Pred kraj govora dotaknuo se i Brexita rekavši da Bruxelles nikada neće prežaliti odlazak Velike Britanije iz zajednice, ali da je siguran da će uskoro i oni sami tako misliti.