Osječko-baranjska

MANIFESTACIJE U OPĆINI BILJE

Rimljani u subotu i nedjelju stižu u Kopačevo, vikend iza Ribarski dani

Nakon 18. Etno susreta u Bilju koji su imali najbogatiji program dosad, i ostatak ljeta te početak jeseni na području ove baranjske općine donosi zanimljive turističko-zabavne programe.

Šaran u rašljama   FOTO:Republika.eu
Piše: Jelena Grgić / STV

Već u subotu i nedjelju, 16. i 17. rujna, u Kopačevu će se održati dvodnevna manifestacija "Spirit of Imperium Romanum". Na njoj će se oživjeti nekadašnji život Rimljana kroz postavljanje rimskih tabora u kojima će biti rimski vojnici-legionari, a biti će predstavljeno i oružje te gastronomska ponuda starog Rima. Tako će se Rimske legije vratiti u Kopačevo u spomen na ostatke limesa koji se prostire duž cijelog ovog mjesta te ga čini jedinstvenim arheološkim nalazištem.

Vikend iza, 23. i 24. rujna rezerviran je za tradicionalne Ribarske dane također u Kopačevu. Posjetitelje očekuje Sajam domaćih proizvoda, kolača, crvene mljevene paprike, meda, vina, rukotvorina te nastup brojnih kulturno-umjetničkih društava u centru sela, za vrijeme kojeg se služe specijaliteti od ribe. Budući je selo Kopačevo nastalo na tradiciji ribarenja, ovo je manifestacija koja održava tradiciju življenja uz rijeku Dunav, s naglaskom na služenje ribe kao osnovne namirnice, od koje je živjelo tadašnje stanovništvo sela. Dio programa biti će i izložba starih ribarskih alata i etno soba.

A sam kraj rujna donosi nam Festival paprike u Lugu. U bogatom programu 30. ovog mjeseca slavit će se tradicija proizvodnje sitne mljevene paprike, koja je karakteristična za ovaj kraj i ima posebno mjesto u životu Lužana.