Svijet

URAGAN PAO U KATEGORIJU "JEDAN"

Irma pogodila Floridu, iako slabija za sobom ostavlja mrtve

Irma je udarila Floridu. Uragan, koji je jutros "pao" na kategoriju jedan i čiji su vjetrovi sada jakosti oko 120 km/h, bez obzira na to i dalje razara, a prave posljedice pokazat će tek poplave koje neminovno slijede. Do sada je Irma odnijela 30ak života, a s njom i Harveyjem katastrofe ne prestaju. Nad Atlantikom je "spreman" uragan Jose.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Nakon što je razorila Karibe, gdje je usmrtila najmanje 27 osoba, te prohujala Kubom gdje je 10 osoba poginulo, najjači uragan ikad zabilježen stigao je do Floride. Zbog prirodnih katastrofa koje su pogodile jug SAD-a u sjeni je održano i obilježavanje šesnaeste obljetnice terorističkih napada."Oko uragana" prošlo je danas Tampu, zatim i Gainesville i trenutno ide prema državama Alabami i Georgiji. Iako je u vrijeme dok je stigla do obala Floride Irma značajnije oslabljela, odnijela je najmanje 5 života, među njima i dvoje policajaca. Evakuirano je oko 7 milijuna ljudi, 6 milijuna domaćinstava je bez struje. Skloništa su puna.

"Mislim da ćemo ostati ovdje dvije ili tri noći. Ne zna se točna putanja oluje, tako da ne možemo znati koliko".Američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu o proglašenju prirodne katastrofe , te najavio da će vrlo skoro posjetiti Floridu.

"Upravo sam se vratio s užeg kabineta. Sve grupe su dobro koordinirane, ali loša vijest je što se radi o velikom čudovištu. Mislim da smo dobro koordinirani. Nadam se da nema puno ljudi na putu uragana, ne želite biti na njegovom putu", poručio je Amerikancima Trump.S Trumpom se nekoliko puta danas čuo i guverner Floride, Rick Scott, koji je za CBS rekao da se pripremaju za borbu s posljedicama.

"Radimo na tome da cijeloj državi omogućimo zalihe vode i hrane, sva skloništa su i dalje otvorena, i svi već padaju s nogu od posla", rekao je Scott.Neki građani napuštaju skloništa misleći da je opasnost prošla s prolaskom srca oluje, no Scott ih upozorava da čekaju upute jer poplave i manji udari mogu biti itekako opasni. U Miamiju i Naplesu kroz koje je Irma već prošla, razina vode ponegdje se digla za nekoliko metara u samo nekoliko minuta. Štete će se tek zbrajati nakon što najgore prođe, no već sada se zna da će Harvey i Irma prouzročiti veće od onih koje je 2005. godine donijela tragična Katrina, za koju se procjenjuje da je iza sebe ostavila 200 milijardi dolara šteta. Očekuje se da će one sada biti oko 300 milijardi, a u to nisu uračunate one od uragana Jose koji je već "spreman" nad Atlanikom i trenutno je druge jakosne kategorije.