Politika

BURNA GODINA

Godinu dana od parlamentarnih izbora

Od posljednjih parlamentarnih izbora prošlo je točno godinu dana, itekako burnih godinu dana.

Andrej Plenković   FOTO:Bruno Konjevic / CROPIX
Piše: Media Servis

Prije godinu dana Hrvatska je izabrala. Slavilo se u stožeru relativnog pobjednika, HDZ-a."Siguran sam da smo nakon ovakve pobjede danas, sutra stranka koja će imati privilegij formirati stabilnu Vladu", rekao je Plenković. Dok je Andrej Plenković slavio, u stožeru Narodne koalicije puno komornija atmosfera. Prvi konkretni rezultat izvanrednih izbora bio je odlazak Zorana Milanovića prema izlaznim vratima Iblerovog trga.

"Nakon jučerašnjih izbornih rezultata ne planiram se više kandidirati za predsjednika SDP-a", rekao je Milanović. Najpoželjnija udavača - MOST ostala je treća snaga hrvatskog parlamenta. Božo Petrov sretan poručuje da nisu plesali samo jedno ljeto.

"Nama je stalo, jer tako vidimo svoju zemlju i od toga nećemo odustati", rekao je Petrov. I zaplesali su, opet s HDZ-om i plesali otprilike pola godine. Međutim, dosta su jedni drugima gazili po prstima i Vlada se nije pokazala stabilnom..

"Imamo tri ministra koji su protiv, kolege Orepić, Dobrović i Šprlje. Molim tajnicu Vlade da pripremi odluku o razrješenju tri MOST-ova ministra. Hvala Vam lijepo", rekao je Plenković. Koliko god se o pričalo o previranjima, podmetanjima, Andrej Plenković ipak je šokirao. Ali šokovima tu nije bio kraj. Tražila se nova mlada, a sad već bivši šef HNS-a Ivan Vrdoljak uvjeravao je javnost da oni nisu ti koji će spašavati Plenkovićevu Vladu. Išao je toliko daleko da je apelirao na građane, novinare i urednike da prestanu politički silovati HNS. A onda je sve razotkrio jedan tvit objavljen u sitnim noćnima satima, a uslijedilo je uskoro i javno priznanje.

"Hoćemo li do boljeg obrazovanja doći izvanrednim izborima ili ući u Vladu, to će odlučiti Predsjedništvo stranke", rekao je Vrdoljak. Vrdoljakov salto mortale rezultirao je raskolom u HNS-u, njegovim povlačenjem, novom strankom na političkom nebu, i naravno novim sastavom Vlade, u kojoj je potpredsjednik Vrdoljakov nasljednik Predrag Štromar. Daleko je to opet od bajke u kojoj cvjetaju ruže, ali još se drže. HOS-ova ploča u Jasenovcu malo je podigla tenzije među partnerima.

"Mi ne želimo pozdrav ZDS u javnosti u RH", poručuje Štromar. Manji potresi zabilježeni su i zbog obrazovne reforme, ali ništa još ne naslućuje kraj partnerstva. Često dramatičnije bude u samom SDP-u. Posljednji kamen spoticanja Bernardićeva je čestitka kontroverznom Velimiru Bujancu na vjenčanju. Lakše bi se šef SDP-a nosio sa situacijom da mu brojke idu u prilog, ali ni to ga neće. Iako stranka bilježi blagi porast rejtinga, i dalje vrh uvjerljivo drži HDZ za kojim SDP kaska više od 10 postotnih bodova. Ali nitko nema razloga za pretjerano slavlje jer uoči prve godišnjice izbora napokon smo dočekali da na tron najpopularnijeg političara zasjedne NITKO.