Razno

REGISTAR RANOG OTKRIVANJA SLABOVIDNOSTI

Osam posto četverogodišnjaka u Hrvatskoj je slabovidno

U povodu Nacionalnog dana ranog otkrivanja slabovidnosti u djece, koji se obilježava sutra, u Ministarstvu zdravstva predstavljen je prvi u svijetu Registar ranog otkrivanja slabovidnosti. Kao i kod velike većine bolesti, slabovidnost je izlječiva ukoliko se otkrije na vrijeme. Hrvatska statistika ni u ovom slučaju nije dobra.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

 "Naš projekt koji smo radili na nivou Grada Zagreba u periodu od tri godine pokazao je da je čak 8,1 posto četverogodišnjaka slabovidno. Kako njih u prosjeku ima oko 40 tisuća, to znači da ih je oko 3200 slabovidno", istaknuo je Mladen Bušić, ravnatelj KB Sveti Duh i idejni začetnik projekta ranog otkrivanja slabovidnosti u djece. Osim na razini Zagreba, projekt cilja na svu četverogodišnju djecu u Hrvatskoj.

"Ovim Nacionalnim programom ranog otkrivanja slabovidnosti svoj djeci u RH pružena je mogućnost da, kada se na probirnom testu otkrije slabovidnost, da se ona izliječi do 7 godine - u 90 posto slučajeva izlječivost je tada potpuna, dok u preostalih 10 posto značajno možemo pomoći", navodi Bušić. U sklopu projekta Ambliopija četverogodišnje djece Grada Zagreba pregledano je nešto manje od 16 tisuća djeca. To je do danas još uvijek najveći svjetski projekt tog tipa.

"Ovime upućujemo poziv svih 40 tisuća djece svake generacije, koji imaju pravo dobiti uputnicu od HZZO-a i naručiti se kod oftalmologa s navršene 4 godine života, da izvrše pregled. Za one kod kojih se utvrdi slabovidnost, upućuju se na pregled u dječje oftalmološke centre", pojašnjava Bušić. Registar slabovidnosti službeno s radom počinje sutra, a točni podaci, ovisno o odazivu, bit će dostupni za godinu dana. Da je riječ o velikoj stvari govori i podatak da ovako nešto nema niti Njemačka, pohvalio se ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Jest, ovo je velika stvar. Puno puta su Hrvati u povijesti u nečemu bili prvi u svijetu. Sada smo i s ovim prvi. No važnije od toga je da će sva djeca biti registrirana i da će svih ovih 8,1 posto biti liječeni i imati normalan vid cijeli život."