Ostalo

PADOBRANSTVO JE U OSIJEKU SPORT S DUGOM TRADICIJOM

Osječki padobranci pokazali kvalitet na prvenstvu Grada Osijeka

Osijek kao grad sporta godinama je prepoznatljiv po padobranstvu i taj sport je jedan od popularnijih u Hrvatskoj kada su u pitanju Aero sportske discipline. I ove je godine održano prvenstvo grada Osijeka koje je bilo međunaordnog karaktera.

Skakanje na cilj-popularna disciplina   FOTO:STV
Piše: Dario Andraković/STV

Međunarodno natjecanje Otvoreno prvenstvo grada Osijeka u padobranskim skokovima na cilj u organizaciji Padobranske sekcije Aerokluba Osijek održano je i ove godine na pisti zračne luke Čepin Osijek a u dva dana natjecanja nastupilo je 11 ekipa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.
Osijek je bio domaćin ovako sličnog natjecanja u sklopu
Europskog prvenstva 2007.godine kada je ženska reprezentacija Hrvatske osvojila brončanu medalju.
-
Cilj je sa tisuću metara skočiti, otvoriti padobran na zadanoj visini i pogoditi metu koaj je u krugu dva centimetra, svaki centimetar se dalje još boduje, objasnio je direktor natjecanja Robert Dorinka iz Aerokluba Osijek.
A među najboljima u tom skakanju na cilj, ili žutu točku sa što manje centimetara odstupanja su i članovi osječkog aero kluba, točnije ženska ekipa.
Hrvatske reprezentativke Helena Janson i Jadranka Zaradić među najboljima su u Hrvatskoj. Helena je bila i deveta na nedavnom europskom prvenstvu u Podgorici u konkurenciji 45 žena.

Ovakva vrsta sporta iako je cjenjena u Europi u Hrvatskoj nažalost nije dovoljno popularna.
U skoku na cilj utječu razni uvjeti, poput vjetra, turbulencije u konačnici i koncentracije natjecatelja, što naradno ide s godinama i iskustvom.

Zato se ovim sportom može baviti dosta dugo na vrhunskoj razini.

-
Ja imam 47 godina i 30 godina se bavim  aktivno padobranstvom i imam 3570 skokova i jedino je ograničenje zdravlje, svake dvije godine idemo na lječnički pregled i ako doktor kaže da se može, možeš skakti i do 80-godine i dok mi je lijepo dok mi se da skakat ću, istaknula je hrvatska reprezentativka Helena Janson.
Otvoreno prvenstvo grada Osijeka u padobranskim skokovima na cilj je u proteklih nekoliko godina i pojedinačno
najveće natjecanje ovakvog tipa u Republici Hrvatskoj. Osječaki padobranci koji djeluju kao sekcija pod aerklubom Osijek jedini izvor financija imaju od kluba, dok od grada dobiju svega 4 tisuće kuna godišnje.
Padobranci sudjeluju i na raznim sportskim manifestacijama pa su proteklog vikenda osim natjecanja na Prvenstvu grada Osijeka sudjelovali skokovima i na obilježavanju hrvatskog Olimpijskog dana pa i na nogometnoj derbi utakmici Osijek- Hajduk.

Što se rezultata tiče u ekipnom poretku ekipa Osijek jedan zauzela je drugo mjesto, Siniša Živko bio je šesti u konkurenciji muških dok su kod žena Osječanke Helena Janson i Jadranka Zaradić zauzele drugo,m odnosno treće mjesto.