Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Predmet ''Agrokor'' polako se pretvara u teški politički skandal

Tekst pod nazivom "Agrokor založio ‘pola Slavonije’", objavljen na portalu poslovnog tjednika Lider, na svom je Facebooku komentirao prof. Nedeljko Bosanac.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak   FOTO:Darko Tomas / CROPIX
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Komentar prof. Bosanca prenosimo u cijelosti, a tekst "Agrokor založio ‘pola Slavonije’" možete pročitati OVDJE.

Danas, u ranim jutarnjim satima, cijelo vrijeme razmišljam je li je Agrokor "slučaj", "skandal" ili "afera"? Naravno, zaključujem da je predmet "Agrokor" nakupina svega toga, ali i drugih problema što ih je Vlada g. Plenkovića prolongirala do jeseni. Jesen stiže, a jeste li primijetili da se više naširoko ne piše i medijski ne tretira taj prvorazredni politički, a nakon toga i gospodarstveni skandal. Zašto nisam napisao "kriminal"? Pa, zato što još nitko nije uhićen i protiv nikoga nije podignuta kaznena prijava, a niti optužnica. Osim g. Petrov osobno protiv I. Todorića.

Međutim, primijetili ste da sam predmet "Agrokor" prikazao najprije kao prvorazredni politički, a tek post festum gospodarstveni skandal.

Zašto držim da je predmet "Agrokor" ponajprije politički skandal? Pa, gledajte, jeste li primijetili da je protiv nekoga izvan Agrokora pokrenuta istraga i/ili da je podignuta optužnica? Naravno da niste. Mislite li da bi se predmet "Agrokor" toliko vremena razvlačio da u njemu nema involviranih političara ali i drugih istaknutih osoba? No, ostavimo to istrazi, a mi se posvetimo onome što je došlo do jeseni, a u svezi je s primjenom Lex Agrokor i do sada podignutim tužbama od strane vjerovnika i dobavljača. Naravno, ne znam detalje ali niti broj podignutih tužbi, iznimno za rusku banku jer mediji često spominju tu banku i njezinih 1,3 mlrd Eura uloženih u Agrokor. Od početka izbijanja krize u Agrokoru javnost je uvjeravana da je Ivica Todorić već dao u zalog za kredite sve vrijedne kompanije. No, ipak nije stigao založiti baš sve. Ostatak je u zalog dao povjerenik Ante Ramljak. 

I sada, nastavno u tekstu želim afirmirati članak u "Lideru" koji je napisao Goran Litvan (09.09.2017. godine): (op.cit)"Jamnica, Ledo, Belje, Zvijezda, PIK Vinkovci i Vupik u zalog su dali svoje dosad nezaložene nekretnine. To je realizacija dogovora o lipanjskom ‘roll-up’ kreditu od 480 milijuna eura ‘kojim je Agrokor stabilizirao poslovanje, riješio likvidnost te financiranje zaliha ....etc." Dalje, novinar navodi: "Sad Agrokorove kompanije nemaju više u vlasništvu gotovo nijednu upravnu zgradu, proizvodni pogon, ali ni goleme poljoprivredne komplekse u Slavoniji. Ramljak i dalje čvrsto vjeruje u nagodbu čiji je prijedlog vjerovnicima najavio do kraja godine. U suprotnome, sljedećeg lipnja više neće biti novoga kredita za financiranje zaliha i pripremanje sezone".

Sada u daljem tekstu želim sučeliti taj citirani tekst s izjavom g. Plenkovića, koja glasi: (op. cit.; Autor:"Lider") "Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je u srijedu medijske navode da je Agrokorov povjerenik Ante Ramljak sklapajući aranžman o novome kreditu u ruke američkih banka i fondova dao izvore vode, poljoprivredno zemljište i vrijedne kompanije, ističući međutim da se moralo dati jamstvo za zaduženje. Ne, odgovorio je premijer Plenković na novinarski upit je li povjerenik Ramljak u ruke američkih banaka i fondova predao izvore vode Jamnice, poljoprivredno zemljište Belja, Vupika, PIK-a Vinkovci, Leda, kako su to naveli tiskani mediji kao zalog za posljednji zajam od 480 milijuna eura. Pri tome je pojasnio da je za spas Agrokora ipak bilo ključno povratiti povjerenje te dobiti zajam. Od toga svježeg financiranja namireni su brojni dugovi dobavljača, OPG-ova, svih onih koji su bili izloženi u poslovnom odnosu s Agrokorom. To je jedan normalan proces, jer inače ja ne znam tko bi dobio kredit, a da za to ne postoji nekakvo osiguranje, dodao je premijer. Naveo je da je ‘novo povjerenje’ prema kompaniji uspostavljeno upravo donošenjem novog zakona i postavljanjem izvanredne uprave što je ‘u vrlo kratkom roku omogućilo da kompanija u takvim poteškoćama dobije nove vjerovnike i svježe financiranje’".

Zaključujem, sučeljavajući te dvije poruke nikako se ne mogu oduprijeti dojmu da su ipak, od navodnih dobrih želja da se zaštiti izvore, poljoprivredno zemljište i instalirani proizvodni kapaciteti, u Vladi morali odustati jer se predmet "Agrokor" polako pretvara u teški politički skandal koji može završiti urušavanjem gospodarstvenog sustava.

Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu