Svijet

OLAKŠANJE

Uragan Jose prošao sjeverno od francuskih Kariba

Uragan Jose prošao je u nedjelju sjevernije od francuskog karipskog teritorija Saint Martin i Saint Barthelemy nego što se očekivalo donoseći olakšanje stanovnicima otoka.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Hina / Media Servis

 Dva teritorija uništena su prije nekoliko dana u prolasku uragana Irme.

Francuska meteorološka služba koja je ranije izdala crveno upozorenje objavila je u ranim jutarnjim satima u nedjelju da uragan prolazi 125 kilometara od Saint Martina i da je utjecaj na to područje "značajno manje ozbiljan".

Vjetar je imao brzine do 60 kilometara na sat a najviši valovi bili su jedva tri metra.

I maleni otok Barbuda razoren u prolasku Irme također nije bio na putanji Josea.

Većina od njegovih 1800 stanovnika evakuirana je nakon Irme na susjedni otok Antiguu.

Uragan Irma: Velika evakuacija na Floridi

Stanovnici Floride pripremaju se na katastrofalni scenarij koji će im prirediti uragan Irma. Naređena je evakuacija za više od šest milijuna ljudi. Osim uragana, Floridi prijete tornada i poplave.

Ekstremno opasan uragan Irma približio se američkoj saveznoj državi Floridi. Izdan je poziv za evakuacijom za više od 6,3 milijuna ljudi, što čini 30 posto ukupnog stanovništva Floride. Više od 70 tisuća ljudi sinoć je napustilo domove i smjestilo se u 385 skloništa. Vjetrovi Irme sežu i do 200 km/h, a njezin najjači intenzitet očekuje se danas oko 16 sati po našem vremenu. Guverner Floride Rick Scott u posljednjem obraćanju javnosti kazao je kako bi valovi mogli biti toliko veliki da će prekriti i same kuće.

"Ako vam je izdana naredba za evakuacijom, onda trebate otići. Odmah. Ovo je zadnja prilika da učinite dobru odluku i napustite svoje domove. Nemojte riskirati život."

Uragan Irma ponovno je ojačao na četvrtu kategoriju, a sa sobom donosi snažne vjetrove s tornadima i obilne kiše. Državna hidrometeorološka služba izvijestila je da su vjetrovi uraganske snage stigli do Florida Keysa. I američki predsjednik Donald Trump ponovno je pozvao građane da slijede savjete lokalnih vlasti i napuste svoje domove.

"Ova oluja ima ogromnu desktruktivnu moć, molim sve koji su joj na putu da se pridržavaju instrukcija. Zajedno ćemo popraviti i obnoviti oštećeno u kratkom vremenu.

Irma je izazvala velika razaranja i na karipskom otočju gdje su vjetrovi sezali i do 260 km/h. Do sada je odnio najmanje 24 života.