Gost komentator

''SLUČAJ PLOČA''

Premijer je tražio politički time out da bi zamijenio igrača jer mu njegovo soliranje opterećuje realnu i zahtjevnu političku igru

Na jučerašnja događanja oko skidanja i ponovnog postavljanja HOS-ove ploče s natpisom "Za dom spremni", na svom je Facebooku osvrt dao prof. Nedeljko Bosanac.

Skidanje ploče koja je izazvala veliku buru u javnosti   FOTO:Boris Kovacev / CROPIX
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Njegov osvrt prenosimo u cijelosti:

Nevjerojatan je današnji dan. Ploča, samo "ploča". Strah izvire iz ropotarnice prošlosti i poput olovnih cipela usporava sadašnju Hrvatsku da konačno zakorači na europski put slobodnih, demokratskih država. Mjesecima Vlada zabavlja javnost s temama koje bi dominantni premijer riješio lege artis i u duhu suvremene antifašističke Europe. 

Toliko snažan politički, ali i pravni postupak, instrumentarij nikome ne bi dopustio bilo kakvo isticanje simbola pod kojima je izginulo preko 50 milijuna ljudi. 

Da, upravo tako, da ima političke pameti nitko i nikada ne bi se, u suvremenoj i demokratskoj Hrvatskoj, bavio retrogradnim idejama koje su osuđene od svih naprednih svjetskih zemalja što su preživjele užasno razdoblje divljanja fašizma i njegove ideologije. 

Posve je neprirodno pripisivati bilo kome u našoj zemlji tu i takvu ideologiju. Još je manje razumljivo da mediji inzistiraju da se ta i takva užasna fašistička ideologija može na bilo koji način nametnuti ogromnoj većini hrvatskog naroda. Te marginalne skupine nisu i ne bi bile toliko glasne da ih mediji ne instrumentaliziraju. 

Uostalom, je li nekome palo na um, pa je uključio razum, da se više u našoj zemlji ne može ništa razviti u ideološko posrtanje, a da EU ne reagira vrlo preciznim instrumentima i konsekvencijama za njezinu članicu u kojoj bi se počelo uzdizati fašističku ideologiju.

Zato ne čudi me postupak premijera zbog njegove odluke po modelu "bi/ne bi". Najveći problem premijera i njegove Vlade nije koncentriran na tzv. "Slučaj ploča". Njegov je problem što njegovu Vladu i njega sustižu teški problemi stanja u društvu i državi, i to od npr. da je prosječna mirovina u Osijeku 2.050 kuna, da je u Slavoniji i Baranji nestalo radništva i seljaštva, da se inteligencija povukla pod pritiskom klijentelizma i nijemo gleda urušavanje hrvatskog društva i države, da Sveučilište ne pokazuje korisnost i odgovornost za paradigmu "nikada više diploma i nikada više neznanja", zatim da lokalna (regionalna) samouprava nije zainteresirana riješiti još jednu paradigmu, a ta glasi: "Nikada više kuća i stanova i nikada manje obitelji u njima" i etc. To što sam naveo samo je induktivni pristup kao upozorenje premijeru i Vladi da se u jednom dijelu zemlje, kako sada izgleda, nezaustavljivo urbano i gospodarstveno urušavaju cijela sela i gradovi. Ukoliko razumijemo da su svi ti navedeni problemi teški uteg na politici rasta i razvoja prirodne sredine iz koje se nezaustavljivo iseljava stanovništvo, tada nam je jasno da je zemlja u teškim razvojnim problemima. 

Međutim, današnju Odluku Vlade što je premijer iznio na tiskovnoj konferenciji treba sagledati i kao politički pokušaj premijera da odgodi raspravu do vremena "hladnih glava". Ta vremena bi trebala doći nakon "jesenskih vrućih kestena" što ih treba vaditi uz iznimno visoke političke i materijalne rizike, a u izravnoj su svezi s Arbitražnom presudom Međunarodnog suda glede Savurdijske vale/Piranskog zaljeva, Arbitraže s MOLOM/INA-a, zatim Agrokor, Pelješki most, povećanje unutarnjeg i vanjskog duga, pada zaposlenosti i povećanje nezaposlenosti, iseljavanje hrvatskog radnog kontingenta stanovništva što se već sada približava cifri od do 300 tisuća ljudi i drugo.

Dakle, premijer je danas na tiskovnoj konferenciji, govoreći o tzv. "ploči", zapravo tražio politički time out da bi zamijenio igrača jer mu njegovo soliranje opterećuje realnu i zahtjevnu političku igru na terenu koji se urušava i na kome je dosta teško razaznati što će se dogoditi tijekom igre jer se ne može razaznati tzv. "lijeva, a niti desna strana" zapuštenog igrališta. 

Naravno, ne mogu prihvatiti to odgađanje političkog i de iure definiranja aktera urušavanja antifašističke vrijednosti ali i vrijednosti Domovinskog rata što bi moglo inklinirati posvema novom političkom pristupu njegovu karakteru. 

Razumljivo mi je i to da bi premijer mogao namjerno dopustiti otegotne političke okolnosti i događaje kako bi se mogao povući s "vrućeg limenog krova" ispod koga su teški razvojni i politički problemi kao i neodrživa vrućina bez mogućnosti da se zaustavi politički požar.

Zato, ukoliko premijer ne izađe iz političke prakse "bi/ne bi" i ne poduzme odlučne političke, ekonomske i pravne poteze, tada je prirodno da se povuče s mjesta predsjednika Vlade i/ili da strukturno izmijeni članove Vlade. Njega u jesenskom zasjedanju Sabora čeka paklena atmosfera, pad vlade ili radikalni rezovi jer mu je izostala obećana reforma.

Prof. Nedeljko Bosanac

Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu