Vukovarsko-srijemska

POSTAVLJEN PRIJE 172 GODINE

Počela obnova spomenika Svetog Trojstva u Gradskom parku u Vinkovcima

Svetom misom nakon koje je blagoslovljen spomenik Svetoga Trojstva koji se nalazi u središtu Gradskog parka u centru Vinkovaca, u petak je označen početak radova na obnovi toga vrijednog spomenika, postavljenog na to mjesto prije 172 godine.

Ilustracija   FOTO:Sandra Simunovic / CROPIX
Piše: HINA

"Početkom obnove spomenika Svetog Trojstva najavljujemo i početak obnove Gradskog parka koji želimo u narednih nekoliko godina u potpunosti obnoviti. Taj spomenik centralna je točka i duša parka oko kojega su se okupljale i okupljaju brojni naraštaji Vinkovčana", rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Dodao je da gradske vlasti još uvijek razmatraju niz modela obnove parka u središtu Vinkovaca, ali žele da obnova prođe bez puno zadiranja u suštinu parka.

Podsjetivši kako je spomenik Svetog Trojstva postavljen na blagdan Male Gospe, 8. rujna 1845., pročelnik za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Mario Banožić izrazio je nadu kako će na blagdan Male Gospe iduće godine, spomenik biti obnovljen.

"Godinama se tumačilo kako je taj spomenik spomenik kugi, ali upravo suprotno, spomenik Svetog Trojstva predstavljao je znak buđenja hrvatske svijesti u ono doba", rekao je Banožić.

Podsjetio je kako je 1987. godine kada je Gradski park zadnji puta obnavljan, spomenik Svetog Trojstva obložen novim materijalima koji su se pokazali štetnima po kamen od kojeg je spomenik načinjen.

Preporuka je konzervatora i restauratora da se spomenik Svetog Trojstva, koji je u registru Ministarstva kulture kao materijalno kulturno dobro, vrati u prvobitno stanje i to ćemo i učiniti, najavio je Banožić te dodao da radove na prvoj fazi obnove spomenika s 50 posto financira Ministarstvo kulture.


(Hina)