Osječko-baranjska

SINDIKAT UČITELJA

Sindikat hrvatskih učitelja protiv samovolje ravnatelja

Početkom svake školske godine bilježi se manji broj učenika u školama. Pokazalo se to i ove godine, a posebno zabrinjavajuća situacija je u Slavoniji. Smanjenjem broja učenika smanjuje se i potreba za nastavničkim kadrom, a zbrinjavanje tehnoloških viškova pretvorilo se u pravi rat između Sindikata i ravnatelja škola.

Sindikat hrvatskih učitelja   FOTO: STV
Piše: Josip Dubrović / STv

Oštre kritike na račun ravnatelja škola čelnice Sindikata hrvatskih učitelja danas iz Osijeka. Zgrožena je postupcima pojedinih ravnatelja, koji su, kaže, unatoč preporuci Povjerenstva, odbili zbrinuti tehnološke viškove te svojom samovoljom ljude poslali na cestu.

"Ove godine moramo po tom pitanju hitno reagirati tako da ćemo sigurno prozvati kod ministrice sve ravnatelje imenom i prezimenom, koji su odbili upućene tehnološke viškove, jer samovolji ravnatelja i odbijanju bez razloga mora doći kraj", izjavila je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

U Osječko-baranjskoj županiji čelnica najvećeg školskog sindikata navodi dva takva slučaja. U Osnovnoj školi Svete Ane u Osijeku i Josipa Antuna Čolnića u Đakovu, a procjenjuje kako će u cijeloj Hrvatskoj biti 20-tak takvih primjera.

U Zakonu, kaže, jasno piše da ravnatelji škola ne mogu samostalno donositi takve odluke, ali ih se ne može sankcionirati.

"Naravno, takav dok je šuplji zakon, i lokalna samouprava, i lokalni političari, i lokalni moćnici, i ravnatelj koji želi provoditi svoju samovolju, mogu zapošljavati koga žele, a odbijati tehnološke viškove. To je veliki problem i definitivno ćemo kao najveći sindikat poduzeti sve što je u toj mjeri da zaštitimo te jadne učitelje koji sada zajedno sa svojim obiteljima na nekom kratkom roku imaju pravo na otpremninu, a poslije gdje će se zaposliti pitanje je", dodaje Šprem.

Osim što se ugrožava egzistencija nastavnika, takvom politikom i ponašanjem ravnatelja škola, upozoravaju u Sindikatu hrvatskih učitelja, pravi se i šteta državi, koju će plaćanje otpremnina i prava na otkazne rokove u prosjeku po zaposleniku koštati 100 tisuća kuna.