Gospodarstvo

ZNAČAJAN ČIMBENIK GOSPODARSKOG RASTA

Hrvatska vojna industrija bilježi rast od 20 posto godišnje

Hrvatska obrambena industrija bilježi rast od 20 posto na godišnjoj razini te ima potencijal daljnjeg rasta. U 2016. Hrvatska je izvezla oružja i opreme u vrijednosti od oko 200 milijuna eura. A rast izvoza je kontinuiran jer je 2015., u odnosu na 2014. godinu izvoz rasta za čak 36,8 posto.

Damir Krstičević   FOTO:Darko Tomas / CROPIX
Piše: Media Servis

Dan nakon što je u Afganistan otišao 7. kontingent hrvatskih vojnika, u potpunosti opremljen i naoružan hrvatskom opremom i oružjem, održana je konferencija "Hrvatska vojna industrija kao izvozni brand". Između ostalog naoružanja, naši vojnici opremljeni su jurišnom puškom VHS 2, koju proizvodi HS produkt. Ponosan je direktor te tvrtke Željko Pavlin koji ističe odličnu suradnju s ministarstvom obrane. No, tvrtka i njeni proizvodi prepoznati su globalno.

"Domaće tržište je nama relativno malo. Ali to nije stoga što je ono doista malo jer potrebe hrvatske vojske i policije su takve kakve jesu, već zato što smo ostvarili veliki uspjeh i sada smo svjetska tvrtka. Uspjeli smo "ući" u Ministarstvo unutarnjih poslova Indonezije. Istaknuo bi i države Bliskog istoka, poput Iraka, ali i SAD koje su za nas broj jedan", rekao je Pavlin. Uspješan izvoznik je i tvrtka Šestan-Busch, najpoznatija po svojim antibalističkim kacigama. Vlasnik tvrtke Alojzije Šestan.

"Mi smo ove godine za francusku vojsku proizveli 15.000 kaciga neviđene kvalitete i to pored njihovog proizvođača. To je kaciga koja ima traumu "nula", rekao je Šestan. Dodao je Šestan kako očekuju daljni rast, te kako izvoze u preko 70 zemalja, a najveći kupci su arapske zemlje.Ministarstvo obrane je ove godine s domaćim tvrtkama potpisalo ugovore o nabavi opreme za naše vojnike u vrijednosti oko 230 milijuna kuna. To je značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu, istaknuo je na konferenciji ministar Damir Krstičević.

"Danas naša obrambena industrija predstavlja jedan od značajnih čimbenika ukupnog gospodarskog razvoja. Jer svojom propulzivnošću i visoko tehnološkom orijentiranošću potiče i razvoj inovativnog okruženja u komplementarnim industrijskim sektorima", rekao je ministar Krstičević.Premijer Andrej Plenković rekao je da sadašnjem gospodarskom rastu Hrvatske snažno doprinosi izvoz u kojem udio ima i obrambena industrija, njezin udio nije velik, ali bitno raste. Istaknuo je i kako je ona na razini cijele države povezana s razvojem znanosti, tehnologije i inovacija, te potiče cijeli niz aktivnosti.

"U tom kontekstu, ona ima potencijal postati jedan od zamašnjaka još snažnijeg gospodarskog i tehnološkog razvoja Hrvatske. Obrambena industrija je jedan od temeljnih čimbenika naše nacionalne sigurnosti i oživotvorenja nove strategije nacionalne sigurnosti koju smo usvojili u Saboru", zaključio je premijer.

U videoporuci sudionicima konferencije, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je istaknula da Hrvatska kroz obrambenu industriju doprinosi globalnoj sigurnosti baš kao i kroz sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama. Istaknula je da će podupirati još snažniji angažman državnih tijela u jačanju obrambene industrije.