Vukovarsko-srijemska

OBNOVA VEĆ ZAPOČELA

Vinkovački Arhivski sabirni centar trajno u zgradi bivšeg katastra

Vinkovačke gradske vlasti izdvojit će 800.000 kuna za rekonstrukciju i obnovu zgrade nekadašnjeg katastra u središtu grada za potrebe trajnog smještaja gradskog Arhivskog sabirnog centra, najavio je u ponedjeljak vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: HINA

"Arhivski sabirni centar od iznimne je važnosti za Grad Vinkovce. Za projekt njegovog preseljenja u novi, puno adekvatniji prostor odobreno nam je 200.000,00 kuna od strane Ministarstva kulture. Rok za izvršenje građevinskih radova, koji su već započeli, je 15. studenoga 2017. godine. Sredstva dobivena od Ministarstva kulture će doprinijeti ubrzanju postupka preseljenja arhiva u novi adekvatan prostor", kazao je Bosančić na konferenciji za novinare.

Vinkovački pročelnik za kulturu Mario Banožić podsjetio je kako je još prije četiri godine Gradsko vijeće uputilo Ministarstvu kulture preporuku o budućem statusu Arhivskog sabirnog centra, uz izraženu želju da taj centar ostane u Vinkovcima u kojima djeluje više od 30 godina, te da se pronađe adekvatan prostor za smještaj njegove bogate arhivske građe.

 Izvijestio je da vinkovački Arhivski sabirni centar čuva oko 1.200 dužnih metara arhivske građe.

 "Osim dijela u kojem će građa dobiti novi smještaj, gradski Upravni odjel za kulturu i turizam kandidirao je prema Ministarstvu kulture i projekt digitalizacije arhivskih dokumenata koji se trenutačno nalaze u Beču, a svjedoče o razvoju Vinkovaca u vrijeme Vojne krajine", rekao je Banožić.


(Hina)